fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

grbavica - 24104 - 15.03.2010 : Pitar Sarajevo ,Bih - best (0)

Ozrenske ulica


Poznato je da svako ima svoje viđenje događaja. Pet ljudi ako je vidjelo jedan te isti događaj, prepričaće različito. U to sam se uvjerio tokom rata.

U svom postu sam pokušao Luni objasniti kako je poginuo pokojni Vinko. Očevidac nisam bio jer smo bili udaljeni nekih 200 metara a samo Luna zna šta je 200 metara na Hrasnom brdu, to je kilometarska udaljenost na nekom drugom ratištu.

Milion kuća, ruševina, krovova, garaža, prozora a sa svakog smrt vreba. Do tog 08. 06. 1992. godine na Hrasnom brdu praktično i nije bilo linije. Polovinu Zagorske ulice kontrolisali su pripadnici TO BiH a gornju polovinu pripadnici srpske TO. Klasičnih tranšeja nije bilo nego neki navrat-nanos izgrađeni bunkeri ispred kuća i oko garaža.

Sam naš napad je krenuo tako što smo pretrčali ulicu i upali u jedan, nazovi bunker, u kojem je domaćin ostavio nešto municije, bombi i zapakovani MRUD, za koji nismo znali ni šta je. Srbi su se povukli nekih stotinjak metara i tek tada je počela pucnjava. Nakon toga se krenulo sa granatiranje, i od tada pa narednih dva sata više se nije znalo gdje je ko. Već sam opisao susret sa neprijateljem a sve mi se čini da su to bili neki specijalci, imali su svi šljemove i uniforme, za razliku od nas.

Ono što nas je pokolebalo i odistinski prestrašilo jeste turiranje transportera u Ozrenskoj a za njega nismo imali lijeka. Tad smo se i počeli povlačiti a počele su nas i bombe zasipati.

Informaciju o tome ko je pucao na Vikićevce sam dobio od svog bivšeg druga koji je stanovao u toj ulici i znam da su naši teritorjalci izvukli tijelo Vinkovog ubice i da je u njemu bilo barem pedesetak metaka, bio je izrešetan kao Boni i Klajd u onom filmu. Naš zajednički prijatelj je sin pomenutog domaćina tako da me niko ne može ubjeđivati u suprotno.

Znači, nisam bio očevidac ali sam "u toku". Tog dana se nije znalo ni ko je gdje a najbolji dokaz za to je pogibija našeg kolege koji je poginuo od snajperskog zrna iz Ozrenske kad je nosio ranjenika iz TO. Bili smo ubjeđeni da je pobjegao jer je odjednom nestao i nije se više pojavljivao. Našli smo ga sutradan...

Siguran sam da ni Luna ne zna se detalje ni pojedinosti iako je bio na licu mjesta. Primjer za to je kad Luna kaže da nikom nije falila dlaka s glave prilikom zauzimanja škole MUP-a a ne zna za smrt 16-to godišnjeg učenika 20-te klase Samira Mišića iz Rogatice.
Idi na stranu - |listaj dalje|