fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

grbavica - 24081 - 14.03.2010 : Pitar Sarajevo ,Bih - best (0)

Pogibija Vinka Šamarlića


Luna,

Pošto sam učesnik bitke na Hrasnom brdu, 08. 06. 1992. godine, mogao bih ti dati par detalja oko pogibije pokojnog Vinka.

Vinko je poginuo u Zagorskoj ulici, iznad restorana Kondor, a stradao je od zrna iz garonje, čovjek koji ga je pogodio, takođe je stradao taj dan. Prije toga je taj čovjek (znam o kome se radi) otjerao svog vlastitog sina iz rova i uzeo puškomitraljez u ruke. Nije čak ni bio angažovan u srpskoj TO. Tu je bilo desetak Vikićevaca, momci iz lokalne TO i mi iz MUP-a. Prilikom pretrčavanja, otvorio je rafalnu paljbu po "vikićevcima" i zrno je zakačilo Vinka ispod pazuha-pravo u srce.

Mi smo bili sa lijeve strane a došli smo pod sami rezervoar. U jednom momentu smo se čak i mimoišli sa vašim teritorjalcima i to u desetak metara a na upit jednog od mojih drugova - "gdje su vam trake " (znak raspoznavanja je bio crvena traka oko ruke) nastao je haos a u tom haosu smo se mi bolje snašli i par teritorjalaca (može biti i MUP-ovaca, šare na uniformama su bile od specijalne policije) su pali ali je jedan od njih uspio pobjeći u jednu kuću i kroz prozor nas je zakovao vatrom iz, koliko se sjećam, sijača. Okolne kuće su gorjele i jedva smo preživjeli pad krova ispod kuće pored koje smo se krili. Krov gori a onaj sa sijačem ne popušta.

Nakon toga smo se izvukli sa te lokacije ali su nam ručne bombe došle glave. I sad se sjećam scene kad se bombe kotrljaju niz ulicu. K'o loptice. Imali smo dosta lakše ranjenih od tih bombi a dvojca su nam poginula od puščane paljbe. Jednog kolegu je pogodio snajper iz Ozrenske a drugi je pogođen prilikom pretrčavanja Zagorske ulice. Ti bi ga možda trebao i znati, stari žandar, Džambegović Halil.

Vinka nisam poznavao lično ali sam ga vidio to jutro. Bio je lafčina. Onako opremljen i nasmijan, ulivao nam je svima neku vrstu povjerenja a siguran sam da bi taj dan došli na vrh Ozrenske da on nije poginuo. Taj dan mi je ostao u sjećanju kao jedan od najtežih dana tokom rata u Sarajevu.

P. S. Za Vogoščanina pravog. U toku rata nisam bio na Žuči ali sam taj teren dobro upoznao nakon rata. Sve tri slike su načinjene sa puta prema Žuči, i to kad ideš iz Buća Potoka.
Idi na stranu - |listaj dalje|