fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sokolje - 24067 - 13.03.2010 : Jasa Hajric Sarajevo - best (0)

Sokolje, Crvena kuća


Slučajno sam naišao na ovaj sajt tražeći jednog prijatelja, i već godinu dana sa zanimanjem čitam komentare o ratnim dejstvima na područjima Rajlovca i Žuči. U tim tekstovima i sa jedne i sa druge strane ima neistina i hvalisanja. Cijeli rat sam proveo na Sokolju, Zabrđu i Mijatovića kosi. Nedavni komentari o crvenoj kući na Sokolju ponukali su me da se i ja javim, ne želeći ikog da vrijeđam i omalovažavam. Prije rata sam imao dosta prijatelja Srba, kao što ih imam i sada.

Jedan vaš borac spominjao je početak rata u Sarajevu i pogibiju svoga druga na Grbavici, pa je onda spomenuo crvenu kuću na Sokolju. U njegovom komentaru ima neistine, kao i komentaru borca Armije BiH koji priča o događajima toga dana. Problem je i to da nam se datumi ne slažu. Naime, na Sokolju su bila tri velika napada: 01. 12. 1992. godine, 27. 01. 1993. godine i 18. 03. 1993. godine, a događaj koji spominje vaš borac desio se 04. 01. 1993. godine.

Crvena kuća se nalazila na spoju dva bataljona. Tačno je da su vaši diverzanti ušli neprimjećeno u crvenu kuću. Oko osam sati, jedan mještanin je u crvenoj kući primjetio ljude i mislio da su iz susjednog bataljona. Tada je shvaćeno da je u kući bio neprijatelj. Iz crvene kuće se samo dva-tri puta oglasila automatska vatra uzvraćajući na našu. Pošto nismo imali granata za ručni bacač, zapravo smo imali samo jednu, ali smo je čuvali za slučaj da se pojavi tenk, morali smo da kuću gađamo tromblonima. To se pokazalo kao jako neuspješno. Jedino rješenje je bilo da u crvenu kuću ubacimo ručne bombe.

Prema crvenoj kući je mnogo ranije bilo započeto kopanje tranšeja, međutim nedostajalo nam je oko 5 metara. Ona nam je odlično poslužila da priđemo kući. Bilo nas je trojica, ali nismo znali koliko ljudi ima unutra. Na kuću smo bacili oko 40 bombi, ali mislim da je tek desetak ubačeno u kuću kroz jedan mali prozor. Čuli smo kako neko u kući naređuje da se napravi puškarnica. Nama je nestalo bombi, pa smo se vratili po druge.

U međuvremenu je došlo do povlačenja diverzantske jedinice iz kuće. Kad smo se vratili u kuću, našli smo dosta zavoja, dvije motorole, puške i zolje, ne sjećam se broja. Vaš borac kaže da smo mi bacali otrove. Međutim, istina je da je geler oštetio njihove vlastite koje su ostale u kući. Sve je to završilo za dva-tri sata, a ne sa onoliko pucnjave koliko tvrdi vaš borac i crvenu kuću nije povratila policija kako tvrdi naš borac. Možda neki drugi put, ali ovom prilikom nije.

Takođe samo pročitao tvrdnju da je Sokolje napadato zbog stalnih snajperskih djelovanja. Možda je i tako, ali vas pitam šta se desilo 09. 05. 1992. godine kada je u večernjim satima otvorena artiljerijska vatra po Sokolju i djelovala do kasno u noć. Do tog dana ni na Sokolje, ni sa Sokolja nije ispaljen ni metak. U toku rata sam se nagledao svega i sa jedne i sa druge strane ali se najbolje sjećam juna 1992. godine kada je po Sokolju u ranim jutarnjim satima dejstvovao VBR. Možda su i za to krivi snajperisti?

Opisaću vam još jedan neobičan događaj. Ljeto 1992. godine. Veče je, oko 20 sati. U kasarni Rajlovac čuje se glasna muzika i pjesma. Vjerovatno izrevoltirani provodom svojih suboraca u kasarni, negdje iznad Zabrđa prema Žuči, ispaljene se dvije granate u kasarnu od strane srpskih vojnika koji su tu veče bili na kiši na položaju. Iz kasarne je otvorena žestoka vatra na Sokolje misleći da smo mi dejstvovali minobacačima.

Ako ovaj moj komentar objavite, spreman sam se opet javiti, ali samo sa istinom.

Pozdrav!
Idi na stranu - |listaj dalje|