fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilidza - 24044 - 11.03.2010 : Pitar Sarajevo Bih - best (1)

Re: HVO i VRS


"Prijatelj mog prijatelja je i moj prijatelj" - kaže stara poslovica. Na to se nadovezuje ona kako je neprijatelj mog prijatelja i moj neprijatelj. Ali šta mu dođe neprijatelj mog neprijatelja?

Mislim da je i zadnjem "patrioti" jasno da je ovaj zadnji rat vođen radi bogaćenja stotinjak porodica a ne radi ugroženosti ili očuvanja nacionalnih interesa. Kakve agresije i odbrambeno oslobodilački folovi!

Kiseljački ratni vladar, kapetan JNA Rajić, usput osumnjičeni ratni zločinac, u Hagu je bio dobrovoljni svjedok optužbe u procesu protiv generala VRS, Galića i Miloševića, i tamo je pokazao cjenovnik i tarifu po kojoj su srpski tenkovi i artiljerija bili na posudbi HVO-u. Nakon završetka sukoba HVO i Armije, artiljerija HVO-a iz Daštanskog je pružala artiljerijsku podršku Armiji BiH, a oficiri Armije su donosili koordinate srpskih položaja. Treba upitati pripadnike kiseljačkog i vareškog HVO-a jesu li vratili Srbima uslugu spašavanja tako što su opustošili srpska sela oko Glamoča, Šipova i Mrkonjić grada, kad su ih tamo prebacili jeseni 1995 u akciji pod kodnim imenom Maestral? U ratu, spremnost na saradnju sa slabijim je obrnuto proporcionalno sili kojom raspolažete.

Šta je nego šverc i ratno profiterstvo činjenica da je IV korpus Armija muslimanske BiH u Mostaru plaćao VRS da sa Veleža gađaju zapadni dio Mostara. 500 DM po jednoj ispaljenoj haubičkoj granati (u početku) a kasnije je cijena pala na 100 DM, kako se sukob zahuktavao. Komanda Nevesinjske brigade dobro je omastila brke, s jedne strane obezbjeđuje konvoje s naftom za HVO a sa druge ispaljuje granate po koordinatama koju im dostavi komanda IV korpusa.

General Milovanović je u svom intervjuu izjavio kako se, u jeku najveće ofanzive na Bihać, preko sredstava veze čuo sa Dudakovićem i da mu je Atif tada rekao, na pitanje odakle mu granate - "Prodali mi tvoji Srbi".

U Goraždu je javna tajna da pad helikoptera Mi8 Armije BiH 1995 nedaleko od Bara, nije djelo srpske PVO nego "slučajnog kvara" koji je života koštao posadu i nekoliko dobrih oficira. U helikopteru su prenošene pare i oružje za goraždansku enklavu, a priča se da iznos koji je bio predviđen za utovar i iznos koji je pronađen nakon pada helikoptera-nije isti. Par miliončića fali a pojedini komadanti su nakon toga kupovali imanja, kuće, stanove i poslovne prostore po Sarajevu i Goraždu.

Nije džaba nobelovac napisao :"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati! "

VBR "Orkan" 262 mm Armije BiH, koji je zaista transportovan preko Kiseljaka na Igman, nikad nije imao niti jednu raketu niti je ispalio ijednu. Uzet je u fabrici Bratstvo u Novom Travniku. Služio je više za prepadanje HVO-a jer su znali da će to prenjeti obavještajcima VRS. Da je bilo raketa, sa Igmana se komotno mogao gađati Han Pijesak. I pored novca i volje logističara, nijedna raketa u čitavoj BiH nije pronađena, čak ni u Pretisu gdje se pravila raketa jer je zadnja serija bila isporučena još prije rata za Kuvajt ili Irak.
Idi na stranu - |listaj dalje|