fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vojnicko_groblje - 24037 - 11.03.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Ispričali mi grobovi


Odmah tu, na ulazu u sokolačko Vojničko groblje, nalazi se krst na kojem je upisano ime Jele Đuričić. Primjetih da na njemu stoji godina rođenja, ali ne i godine smrti.

Jednom prilikom zatekoh nekakvu ženu kako spretnim pokretima uređuje cvijeće na Jelinom grobu. Njen lik me neodoljivo podsjeti na sliku starice sa krsta, pa je umalo ne upitah u kakvom je srodstvu sa pokojnicom. Ipak, učtivost savlada znatiželju te nijemo produžih prema suprotnom dijelu groblja.

U povratku, ponovo prođoh pored istog groba. Ona žena je već bila otišla, pa odlučih da malo pažljivije osmotrim grob. Odmah mi postade jasno da je grob prazan i da je ono bila Jela Đuričić koja je stajala kraj sopstvenog groba. Međutim, sada poče da me kopkalo pitanje kako to da živa osoba ima grob na Vojničkom groblju!

Pogledah na susjedni grob. I u njemu počiva jedan Đuričić. Radi se o brkatom Borku, tri godine starijem od Jele. Iz Borkinog mršavog lica izrasli bujni brkovi, koji mi nekako govore da je Borko za života bio pošten domaćin i veliki radnik.

Bacih pogled na susjedna dva groba u istome redu i - ostadoh bez daha. Odmah do Borka počivaju njegova dva sina, Milan i Milomir. Sada mi već postade jasno da je Jela bila Borkova žena, a samim time Milanova i Milomirova majka. Shvatih Jeli ima pravo da bude sahranjena na Vojničkom groblju jer je tu, odmah pokraj njene prazne humke, vjerovatno sahranjena i kompletna Jelina porodica.

Ovu priču mi ispričaše grobovi, pa se izvinjavam ako su u nečemu pogriješili.

Jela (Rade ) Đuričić Borko (Miloš ) Đuričić Milan (Borko ) Đuričić Milomir (Borko ) Đuričić
Idi na stranu - |listaj dalje|