fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilidza - 24025 - 10.03.2010 : Specijalac Momcilo Republika Srpska - best (1)

HVO i VRS


Postovani g. Željko, kako pročitah vaš post želim da napišem i nešto o tim odnosima HVO i VRS na potezu Kiseljak-Ilidža.

Na rubnom području oko Kiseljaka sa srpskim življem, nije bilo nikakvih problema osim što su Srbi sami sebi stvarali probleme. Ti problemi su bili u tome da su se u HVO-u govorili da su angažovani u VRS a u VRS govorili da su angazovani u HVO-u i tako izbjegavali angažovanost u ratnim zbivanjima.

Međutim, to nije dugo potrajalo, kako kažu "dok se vlasi ne dosjete" i onda se moralo dokumentovati sa papirima gdje si angažovan.

Komunikacije su bile slobodne, išlo se u Kiseljak bez ikakvih problema a iz Kiseljaka se takođe dolazilo na prostore Republike Srpske bez ikakvih peripetija.

Benzin je u Kiseljaku u to vrijeme bio 1 DM, a na Ilidži 7 DM, pa su mnogi išli u Kiseljak da napune rezervoar i bez sipanja u kanistere.

Nakon pada Vareša, svi Hrvati su pušteni bez ikakvih problema da preko teritorije Republike Srpske odu u pravcu Kiseljaka, a i vojnici su sa svim svojim ličnim naoružanjem prešli taj dio puta.

Saradnja HVO - VRS na tom dijelu je bila izuzetno dobra i korektna. Linije prema muslimanskoj strani držali su zajedno Srbi i Hrvati, a kada je krenula muslimanska ofanziva na Kiseljak, Srbi su priskočili u pomoć i sačuvali postojeće linije.

Ne znam da li se neko sjeća snimka na "Srni" kada Ivica Rajić rekao " ako padne još jedna granata na Kiseljak sravnit ćemo Sarajevo do Baščaršije". Oko njega su bili borci sa HVO oznakama, ali su se mogli prepoznati pojedinci koji su bili u Vojsci Republike Srpske, a koje sam ja lično poznavao. Ne želim da ovdje navodim jedinicu kojoj su pripadali.

Kako su Hrvati bili u dobrim odnosima sa nama čak su kod nas donosili svoje radio stanice na programiranje, tako da smo mi imali sve njihove ratne frekvencije.

Saradnja je išla do te mjere da sam dobio informacije o muslimanskoj akciji koja je trebala da se zove "Vjenčanica" ali je potpisano primirje i od toga se odustalo. Tada mi je rečeno da su pripremili i "Oganj" na Igmanu. Tom prilikom je MUP RS obavijestio GS VRS o navedenoj akciji, ali su se ovi u GS ovu informaciju ignorisali jer nisu vjerovali u njenu vjerodostojnost. Međutim, kada je muslimanska TV prikazala "Oganj" na Igmanu, onda su "gospoda" doletjela do nas da pitaju odakle nam ta informacija.

Ljudi koji su isli u Tarčin i okolinu da prodaju poljoprivredne proizvode detaljno su pratili šta se dešava i tada sam dobio informaciju o broju muslimanskih vojnika (priblizno 10. 000) koji se nalaze na južnoj padini Bjelašnice, o helikopteru i druge informacije važnim za srpske snage.

Ovom priliko mogu da se zahvalim Ivici Rajiću iako je u Hagu, i da mu poželim sve najbolje. Takođe bih želio da se zahvalim Čiča Jozi, Marku Budimiru, Mariju, Orliću i mnogim drugima koji su uvijek bili spremni da pomognu srpskom narodu.

Prilikom pokušaja deblokade Sarajeva od strane muslimanskih snaga, mudžahedina i SFOR-a, Hrvati su došli i rekli nam da "ako padnu ove linije prema nama mi moramo udariti na vas. Vi ne dajte da padnu, nisu domaći u napadu nego Hrvati sa strane iz Splita i drugih njesta u Hrvatskoj".

Kada je potpisan Dejtonski sporazum, Hrvati iz Kiseljaka su došli na našu teritoriju i molili ljude da ostanu na tim prostorima, sa čvrstim obećanjem da će ih uzeti u zaštitu. Međutim, Srbi su otišli.

Ovo je jedan mali doprinos istini o odnosima HVO i VRS. Ja bih ovo proširio na sve srpske snage, jer nije samo VRS učestvovao u odbrani Republike srpske nego i MUP i dobrovoljačke jedinice.
Idi na stranu - |listaj dalje|