fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sokolje - 24003 - 09.03.2010 : Luna - best (0)

Sokolje


Za tvoju informaciju, Karišik u toku rata nikada nije bio ranjen pa ni tada na Sokolju.

Naše akcije na Sokolje su vođene zbog stalnih pješadijskih i snajperskih napada na kasarnu u Rajlovcu, i velikog broja poginulih civila od strane snajperista sa Sokolja.

Tačno je da sam bio na Sokolju u toj crvenoj kući, sa još desetak ljudi. Možda sada izgleda glupo da sam ostao u okruženju sa tim ljudima nekih dva-tri sata. Imali smo četiri ranjenika, i jedva smo izvukli žive glave.

U toj akciji smo trebali da u zoru neprimjetno uđemo do prvih kuća i vaćih tranšea. Na lijevom boku smo imali desetak boraca, a na desnom krilu je išla jedan grupa od desetak specijalaca. Međutim, nakon što sam ušao u crvenu kuću shvatio sam da nam niko ne štiti bokove jer su ove dvije grupe ostale na polaznim pozicijama. Međutim, tada je već bilo kasno da se vratimo jer je iza nas je bila livada u dužine od nekih šezdesetak metara. Vjeruj mi da je bilo gadno! Navalili su na nas kao osama, ubacivali nam bombe, defanzivne a mi smo ih vraĆali prije nego što su eksplodirale. Najgore nam je bilo što unutra nije bilo nikakvih zaklona.

Borili smo se tako dva-tri sata i na kraju smo krenuli u povlačenje, uz jaku vatrenu podršku. Na sreću, pa ko se izvuče. Ni sada mi nije jasno kako nam je to pošlo za rukom, ali smo prešli preko tog brisanog prostora bez ikakvih gubitaka. Ova četiri ranjenika smo imali u kući prije povlačenja. Ja sam bio jedini koji nije imao zaštitnu masku, a ubacivali su nam CS u kuću. Disao sam kroz kragnu od jakne. Srećom, bio sam djelimično naviknut djelimicno na CS još od Kosova 1990. godine, kada smo obučavani za upotrebu maski.

Toliko o Sokolju i crvenoj kući. Tamo sam jednom drugom prilikom izgubio dobrog prijatelja, hrabrog borca, junaka, sportistu... Bio je to Golijanin Božidar. Pogodio ga je malokalibarski metak, snajperista, direktno u čelo. Bio sam tu, odmah pored njega i previjao ga zajedno sa Snježom, našom bolničarkom. Eh, kakav je to momak bio! Neka mu je laka crna zemlja!

Ja nisam nikada učestvovao u borbama na Mijatovića kosi. Nisam poznavao tog borca koga ti pominješ, ali sam u borbama na Mijatovica strani poginuo još jedan prijatelj i tom prilikom ostao na vašoj strani. Uz dosta muke smo ga razmjenili za vaše poginuli. Taj hrabri momak se zvao Slavko Todorović. Međutim, ja tada nisam bio sa njima, a da jesam ne bih dozvolio da vam ni mrtav padne u ruke.

Repija je živ i zdrav. U Beogradu je i vidimo se ponekad. U više navrata se susreo i sa Vikićem, koji je dolazio kod njega u njegov kafić.

P. S. Da li se poznajemo?
Idi na stranu - |listaj dalje|