fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zuc_razno - 23884 - 27.02.2010 : Pitar Sarajevo Bih - best (1)

Tenk na Žuči


Poštovani,

U ratu, kao pripadnik MUP-a RBiH, nisam bio na Žuči, hvala dragom Bogu, a falila je "sekunda". Sjećam se jula 1993, kad su nas trebali poslati u taj pakao a mene je najviše brinulo kako ćemo doći do položaja jer je gorilo i nebo i zemlja. Iskren da budem, kad su nam saopštili gdje idemo, želudac me zabolio, srećom, nije nam dogorilo do "nokata" pa su nas zadržali u pripremi. Srpska artiljerija je po nama sipala nemilice. Ponekad sam zamišljao da vojnici na tim položajima cijevi hlade snjegom i vodom kao u onim partizanskim filmovima. Tih dana je poginulo 90 pripadnika Armije BiH i 18 policajaca.

Divio sam se vojnicima koji stoički podnose sve napade a slušao sam i razne priče, od "vučijih" jama po tranšejima pa do živih štitova sa zarobljenicima koji su korišteni u napadima. Vojnici na Žuči su bili mještani Pofalića, Velešića i Buća Potoka, većinom istočnjaci. Bili su slabo obučeni i opremljeni i među njima nije bilo šminkera i ratnih profitera nego samo ljudi riješeni da brane svoje kuće. Jedan moj poznanik mi je pričao :

"Samo iskopaj dobru rupu (tzv. vučiju jazbinu) da možeš zavući glavušu, guzica neka viri jer bez nje možeš i kad artiljerija utihne, spremi bombe i tromblone jer ide pješadija".

Pomenuti tenk se zaglavio u tranšeju i radi njega je izginulo 16 momaka iz specijalne jedinice a to su bili vrlo neiskusni momci iz 3. čete. Oni su do tada čuvali važnije objekte po gradu i nisu imali nikakvo borbeno iskustvo. Jer da jesu, ne bi istrčavali oko tenka gdje su skidani kao glineni golubovi. Koliko ja znam, vojnici VRS nisu došli do tog tenka, posada je preživjela jer je pobjegla čim je tenk pogođen, a tijela oko tenka su bili izginuli policajci. To se sigurno ne bi desilo da su na tom mjestu bili prekaljeni "Vikićevci" ili momci iz "Lasta".

Sva tijela su izvučena na našu stranu, uništeni tenk je ostao do kraja rata i poslije su ga izrezali u staro gvožđe.
Idi na stranu - |listaj dalje|