fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 23635 - 08.02.2010 : Nije Bitno Usa - best (0)

Re:Vogošćanin Pravi


Pravi,

neću da komentarišem pocetak tvoga pisanja, pošto me to nikada nije ni interesovalo. Hoću samo da kažem da muslimani nisu imali pravo da se izjasne da su muslimani sve do 1974. godine. Ne znam tačno da li je to bio 9. ili 10. kongres SKJ. U to vrijeme Džemal Bijedić je bio predsjednik SIV-a, pa se stalno zalagao kod Tita da se muslimani priznaju. I to se i desilo 1974. godine.

Kažeš da smo bili neopredijeljeni. Nije bilo samo takvih, neki su imali kao ja lično sto su mene roditelji uknjižili čim sam se rodio kao Srbina, a brat je bio neopredjeljen. Isto ne znam iz kojeg konteksta uzimas da je Crna Gora i Makedonija nastali isto tako, treba biti realan a ne samo optuživati jedan narod zbog ovoga sto je se desilo.

Ja sam učio srpsko-hrvatski jezik, kao i svi stanovnici u BiH, samo što je zapadna Hercegovina učila hrvatsko-srpski. Ja i danas tvrdim da samo taj jezik postoji, a ne tamo neki bošnjački ili bosanski.

I u Drugom svjetskom ratu je bilo zločina, na strani oba naroda, ali to se nikad nije smjelo da iskaže a kamo li da priča. Iz Drugog svjetskog rata je ostalo mržnja i želja za osvetom, u svim našim narodima. Ja ne mogu da sad optužujem srpski narod radi pojedinaca, koji treba da odgovaraju za svoje zločine. Tebe cijenim i poštujem sve narode ovoga svijeta. Ja se nikada neću vratiti u Bosnu, čak ni kao turista, pošto tamo više nema moje stare raje. Sada su tamo oni koje smo zvali "Šveđani". Bilo je njih i kod vas u UNIS-u, UTL, Energetika i TAS bar 60-70%, ali se niko od vas nije družio sa njima.

Nije ovo neka kritika, niti namjera da ulazim sa tobom u neko polemisanje. Ja samo želim da budem realan.

Velike pohvale za sve vas koji ne zaboravljate svoje izgubljene drugove, oni i dalje žive u vašim srcima. Svaka vam čast.

Pozdrav za vas sve na ovom forumu, posebno za g. Tomića.

Poštovani,

cijenim tvoje mišljenje i svaka ti čast za objektivnost. Kamo sreće da bar polovina pripadnika islamske vjeroispovjesti misli kao ti - do rata nikada ne bi ni došlo jer ne bi bilo potrebe da se dijelimo.

Ovdje samo želim da pojasnim crnogorsko i makedonsko pitanje. Ako se sjećaš, od 1. decembra 1918. do 3. oktobra 1929. godine na našim prostorima je postojala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Kao što vidiš nigdje se ne pominju Makedonci, niti Crnogorci kao narod - jer to i nisu bili. Makedonija se u to vrijeme zvala "Južna Srbija" a narod koji je živio u njoj se nazivao Srbi. Crna Gora je kroz istoriju imala svoju državu i svoje vladare ali su i oni sa ponosom naglašavali da su Srbi.

Evo šta je u zemljopisu književne Crne Gore iz 1895. godine pisalo, i šta su sva djeca trećeg razreda osnovne škole morala da nauče:

"U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskim jezikom, a ima ih na 300. 000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo SVI SRPSKOG PORIJEKLA I SRPSKE NARODNOSTI. "

Kao što vidiš, naši pradjedovi su bili ponosni što smo svi istog porijekla. A malo je sreće pod svodom zemaljskom ostalo za narod kome istoriju prekrajaju nepismeni političari.

Dozvoli mi da ovaj tekst završim sa pozdravom moga, nedavno preminulog prijatelja Momira Jeftića - Struje: "Ostajte mi svi zdravi, srećni i debeli! Poseban pozdrav tebi i tvojoj porodici.
Idi na stranu - |listaj dalje|