fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

profiteri - 23493 - 28.01.2010 : Feniks Republika Srpska - best (0)

Profiteri na liniji Ilijaš - Breza


Čitajući članak izvjesnog Jureta koji pominje šverc između linija Ilijaš - Breza natjerao me je da priznam tu sramnu činjenicu naše brigade.

Glavne linije šverca odvijale su se na liniji iznad Lješeva na položaju Zajezda koju je organizovao Dragan Okilj i u kojoj je učestvovao jedan kompletan vod koji je držao taj položaj po dva dana a njihovu smjenu takođe po dva dana vršili su vodovi iz drugih četa koji nisu bili uključeni u te aktivnosti koje su razotkrivene tek 1994. godine.

Druga linija šverca je bila u Čekrčićima takođe jedan kompletan vod koji je organizovao Šljivić S.

Treća grupa švercera se nalazila na liniji prema selu Vrbovik koju je uspostavio komandir čete Rade Stjepanović i u koju su bili uključeni samo par bliskih ljudi koji su sa njim provodili dane u štabu. Međutim, ova linija šverca nije dugo opstala. Jedan borac njihove čete koji je iz interventnog voda te godine prešao u njihovu četu je izrazio sumnje u njihova noćna izviđanja ispred linije sa punim ruksacima.

Kada je saznao da je Radetov kum izvjesni Šerif A. iz Vrbovika i svojim suborcima je rekao da će u sledeće izvuđanje krenuti za njima i ukoliko se potvrde njegove sumnje da će prvo pucati u Srbe a tek onda u muslimane. Kada je ta informacija stigla do njih ubrzo su ga prebacili u drugu četu jer u obe linije (Zajezda i Vrbovik) šverca bio je uključen i komadant bataljona.

Međutim momak se obratio izvjesnim ljudima kod kojih je imao autoritet i sa Pala je pokrenuta istraga koja je urodila plodom i zaustavila sve tri linije šverca. Komandant bataljona je smjenjen a mnogi su završili u zatvoru.

Kada se budemo malo više bavili ovom temom biće objavljen i spisak većine učesnika i organizatora ovog prljavog posla.

Nažalost, nakon izlaska iz Ilijaša mnogo toga je ostalo nedovršeno i zaboravljeno a da sramota bude još veća i bolnija, zaboli me kada čujem da su pojedinci čak i odlikovani. Mislim da bi bilo logičnije da su odlikovanja dobili od muslimanske strane za logističke usluge koje su im pružali.
Idi na stranu - |listaj dalje|