fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 23406 - 20.01.2010 : Cicera Cicara - best (0)

O Sarajevu


Poštovani Aleksandre,

Ja ne znam kada ste bili zadnji put u Sarajevu, ali hoću da kažem, da ste iznijeli pravu istinu, koju niko ne može da pobije. O Sarajevu i njegovim novim stanovnicima, viste rekli vrlo, vrlo malo.

Pa Vi ste to iznijeli - opisali u vrlo blagom tonu u odnosu na stvarno stanje u Sarajevu. Mislim da je gospodin Dodik (bez obzira sto nisam njegov pristalica), u pravu, kada kaže da treba mjenjati ime srpskom djelu Sarajeva u drugo ime.

Kada sam 1999. godine uz sve moje muke uspio da povratim svoju imovinu-stan u Sarajevu, i kada sam nakon godinu dana konačno dobio ključeve od totalno razrušenog stana, krenuo sam u potragu za donatorom. Obisao sam deset humanitarnih organizacija od dobrinje do hotel Evrope, do ulice Sime Milutinovića - Sarajlije, gdje je bio Karitas. Preko puta Ekonomskog fakulteta, u zgradi gdje je bila knjižara "Svjetlost"(ulaz od parka), bila je jedna humanitarna organizacija, ali nisam znao cija, odakle je. Ušao sam i pozdravio sa "Dobar dan". Ne odgovoriše ni jedno, a bilo ih je dvoje. Ja sam došao da tražim donaciju da mi se renovira stan, jer je razrušen, rekoh. "Kako se zoveš? " pita me žena koja je sa još jednim muškarcem. Odgovorio sam. "Ne dajemo mi Srbima ništa! " "Dobro! Hvala! " rekoh i okrenem se, te iziđem van zgrade.

Nakon nekoliko dana traganja, našao sam jednu humanitarnu organizaciju, u kojoj je radila jedna Srpkinja. Zahvaljujući njoj, ta humanitarna organizacija mi je renovirala stan i ja sam se doselio nakon šest mjeseci.

U zgradi u kojoj sam imao stan, doselili su se neki novi stanari. Među njima je bilo najviše onih što govore dol-amo i gor-amo. Nakon nekoliko dana mog boravka, imao sam priliku da se sastanem sa novopridošlim građaninom Sarajeva. Stigao momak sa Kosova. Mašinski inžinjer. U razgovoru s njim, reče mi:
 • "Znate gospodine, da sam znao da su u Sarajevu ovakvi ljudi, bosanski muslimani, ja nikada ne bih došao u Sarajevo. Napravio sam najveću glupost u svom životu što dođoh. "
  Da bi mu izvukao još koju da mi kaže, ja mu rekoh:
 • "Znate momak, nisu svi sarajevski muslimani ovakvi kakve ih vi opisujete. "
 • "Jesu! ja To samo Vama kažem. Ovim bosanskim muslimanima treba ular da ih vodite ko konje i pokažete šta i kako treba da rade. Oni su glupi ko konji. "

  NEKAD

  Dok sjedim na klupi, gledam prolaz
  Kroz koji mnogi narodi prolaze tuda
  Nema, odakle nas ovdje došlo nije
  Pa čak i onih žutih, sa Nepala Buda

  Mirno prolaze jedni pored drugih
  Čuju se žagori iz cijeloga svijeta
  Svako svoju priču i brigu ima
  A da još niko nikome ne zasmeta

  Tada se sjeti nekad Sarajeva grada
  Kada u njemu biješe drugarstva i pjesme
  Bilo nam je ravno sve do "našeg" mora
  Pjevajući, pivu pili ko vode sa česme

  Sada je to vrijeme drugarstva prošlo
  prošlo kao što prođe i mladost naša
  Ponovo se izgleda vratilo ono brijeme
  Već odavno prošlih bula, begova i paša

  Razišo se narod na sve strane svijeta
  Sa velikim bolom i tugom u sebi
  Da slušaju sada nove sarajevske pjesme
  To nikako sebi mogli, dozvoliti nebi

  Mislima svojim sada po Bosni letim
  Letim kao mnoge ptice velikih krila
  A nema mjesta gdje bih mogo da sletim
  Bosna više nije, kao što je nekad bila.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|