fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nisici - 23216 - 06.01.2010 : Sarajlija Sarajevo - best (1)

Nišići, novembar 1994. godine


Pa Jovane izgleda da smo nakon aprila, i u novembru ponovo bili skupa. Doduše, ja u novembru '94. godine nisam više bio u diverzantima nego u 3.bataljonu 102. mtb. Pošto sam ti ja tu bio j**ena ovca stavljen sam na prvo mjesto "dobrovoljaca" za akciju. Mi smo držali liniju iznad Ravni, ispod livade pa na naniže prema Zvijezdi. Slabo se sjećam naziva tih brda, a i vidim da ti to mnogo bolje znaš jer si iz tih krajeva.

Ona vaša mreža je bila fantastično rješenje za odbranu! Danima smo izviđali i šetali se ispred vaše linije, baš kao i vi ispred naše. Jedno jutro, na par dana prije ofanzive, bio sam na straži i lijepi strah i oprez (čitaj ratno iskustvo) pa sam i pored najstrožije zabrane pucanja opalio rafal iz pm-a i "natjerao" cijelu liniju liniju da zapuca. U ratu mi je nekako uvijek bilo lakše kad se puca!

Skontali su naši "stručnjaci" da napadnu, koliko se sjećam treći rov od livade na vrhu brda, na prelomljenom terenu gdje prestaje uspon. Ja sam bio protiv i predlagao da sačekamo da Mačak padne pa da se vi sami povučete odatle. To se i desilo. Umalo me ne optužiše da sam saboter! Sreća, prethodno iskustvo me spasilo od ulizivača i kretena.

Uglavnom, ujutro smo kao šatro napali taj rov. Ispucali smo 2-3 rakete iz RPG, zarafalali i sjedili u korjenju. Ja lično sam ispucao jednu raketu i legao da jedem neku sjajnu slovenačku čokoladu. Znao sam da od proboja nema ništa jer se kroz žicu nije moglo. Pucalo se, granatiralo, letjeli su trombloni... I tako do popodne. Samo bezvezno trošenje municije!

Ujutro smo ponovo otišli na liniju, kada dođe informacija da je pao Mačak i da vi bježite sa linije. Oprezno smo se privukli onom našem jučerašnjem položaju. Malo smo pucali da uvjerimo da ste vi napustili liniju, jer su nas takve glasine u više navrata skupo stajale tokom rata. Kako nam niko odgovorio na paljbu, polako sam se privukao armaturi usput preskačući žice od mina i sa šipkom za čišćenje kalašnjikova provjeravao da ne naletim na neku paštetu.

Prvi sam prošao kroz žicu i zauzeo položaj kod rova. U životu nisam vidio bolje utvrđen rov, sa tri reda debla i zemljom i kamenjem između. Krov fantastično napravljen! Da se niste sami povukli ne znam kako bismo vas uspjeli istjerati odatle!

Kasnije smo vidjeli da je cijela linija bila besprekorno utvrđena. Polako smo izašli do linije i vidjeli da nema nikoga, a zatim sišli par rovova niže.

Vidjeli smo neke zavoje, odbačene čizme na putu prema selu i pretpostavili da je dan ranije bilo stradalih. Polako smo se kretali prema selu. Kada smo došli do prvih kuća na nas je neko zapucao sa brda preko puta. Nekoliko hitaca, pomislili smo da je to bio snajperista, ali po svemu sudeći neko je zaostao u povlačenju.

Brzo smo ušli u selo i vidjeli da nema nikoga. Ubrzo je u selo došlo i dosta druge vojske. Nama je naređeno da se vratimo na liniju i uzmemo municiju. Mi smo se opredijelili za hranu. Našli smo mesa, krompira, kajmaka u nekoliko zemljanih "frižidera".

Što se tiče povlačenja kamiona sa pješacima, bili ste primjećeni. Nas pet vas je pratilo kako idete polako. Mislili smo da su u pitanju civili koji bježe iz Zubeta i Ravni i nismo pucali iako smo mogli napraviti masakr.

Poslije toga se spojila linija i naša brigada je povučena sa tog ratišta. U maju 1995. godine smo ponovo došli na to područje, da držimo liniju u blizini Bijambara iznad sela Klinčici i onog drugog, čijeg imena ne mogu da se sjetim.
Idi na stranu - |listaj dalje|