fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nisici - 23196 - 04.01.2010 : Sarajlija Sarajevo - best (0)

Nišići, april 1994. godine


Pišem povodom teksta o napadu Armije BiH u aprilu '94. Iz Sarajeva su nas doveli u Vareš, a zatim i na Zvijezdu. Rečeno nam je da se priprema ogromna ofanziva. Dan uoči napada smo imali par sati za izviđanje. U ponoći smo iz Vareša prebačeni na Zvijezdu. Bili su ti Crni Labudovi koji su takođe trebali napasti ali nisu. Kasnije su rekli poslije da je bilo "tvrdo".

Naš pravac napada je bio rejon raskrsnice, a druga grupa je trebala da prođe iza leđa. Mi smo trebali napasti niz strminu koja je bila minirana. Teren je bio nepregledan za napad i izuzetno pogodan za odbranu. Nosio sam pasp i automat. Bio sam postavljen da gledam situaciju dok se ostatak jedinice prikradao.

U trenutku pred napad iza bedema od brvna je izašao jedan vojnik i počeo razgledati. Pucao sam i pao je. Onda je počela pucnjava na sve strane. Jedan od prvih pucnjeva je ubio jednog našeg, a Čampara je preskočio cestu i tamo ostao. Njegovo tijelo je razmijenjeno nekoliko mjeseci kasnije. Ostali iz grupe, koji nisu imali iskustva u šumskom ratovanju, su ostali sa gornje strane ceste i pucali.

Kod nas više niko nije bio ranjen, a pat pozicija praćena obostanom pucnjavom je trajala nekih sat vremena, možda i nešto duže.

Druga grupa koja je prišla tom isturenom rovu je imala dva ranjena od čega je jedan sam sebe ranio metkom iz paspa.
Idi na stranu - |listaj dalje|