fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

crkvine - 23063 - 16.12.2009 : Patagon Olovćić Bosna - best (0)

Istorijsko naslijedje


Jako je žalosno gledati ovaj snimak Crkvina. Možeš samo zamisliti koliko oskrnavljenih Crkvina leži po Bosni. Blago, ama kakvo blago? Zbog nekog sitnosopstveničkog interesa pojedinci ili grupno uništavaju ovakva i slična istorijski neprocjenjive vrijednosti, nadajući se da će ispod njih naći ćup zlata i sl.

Pa eto, da se bar to mjesto nakon njihovih arheoloških avantura vrati u prvobitno stanje. Ama jok! Valjda im je ovako ljepše da su oskrnavljeni i razbacani. Jadne duše i još jadniji umovi! Ovakvih slučajeva ima mnogo. Nikada nismo znali niti ćemo znati cijeniti ono što su nam preci ostavili. Rado prihvatamo sve što dolazi sa Zapada a svoje zapostavljamo. I to samo zbog toga da budemo "u trendu" i da odemo u Evropu.

A ne znaju jadne duše da smo mi iz bivše Jugoslavija bili za čitav svijet bili raj na zemlji. Istorijski spomenici koji su govorili o našem nastanku na ovim prostorima, pitke i bistre rijeke, (riječni, planinski, seoski i morski turizam ) je nešto što smo samo mi imali. A da bi to vidjeli i uživali u takvim ljepotama svake godine rijeka stranaca se slivala u Jugu i ostavljala pozamašna sredstva. Bili smo priznati u svijetu. Kakva viza i redovi za vizu tog nije bilo, samo crveni pasoš i sve države su nam bila otvorene.

Elem, dojadio nama takav rahatluk pa hajde da se ispoštuje istorija. Svakih 4O godina obavezna je klaonica na ovim našim prostorima, pa tako i ovaj put. A moglo je drugačije. Otac i sin kad se dijele ne kolju se nego se mirno raziđu, ali šta se tu može kada je nekome trebao rat da ostvari svoje prljave ciljeve. I dobismo ga. Kolji se kolji i na kraju opet niko ne dobi ništa, sem što postasmo jad i bijeda.

Politički nezreli, sa nezaraslim ranama iz rata nametanjem svih odluka visokog predstavnika, zanemarivanjem aneksa 7 i mase drugih aneksa postasmo slijepo crijevo Balkana i Evrope. Uništiše nas, ili još bolje uništismo sami sebe. Pa i poslije tog prokletog rata ne dođe narod pameti. I ono što rat i granate ne uništiše a Dodik i Tihić ne privatizovaše, evo uništava nas obični čovjek. To nad Crkvinama je ono što kažu "kulturološko istorijski genocid".

Počinioci ovog djela bi trebali debelo odgovarati za to. Kažem odgovarati ali kome? Jadna policija se slomi hvatajući kojekakve kriminalce, a sud ih elegantno pusti. Zbog toga se policajci sada osjećaju ko najviši papci, i nemaju volju da to rade. I dok god je ovako narod će uništavati Crkvine i mjesta slična njima tražeći Blago a ne znajući da gleda u njega. Valjda je to zbog ove proklete ekonomske situacije.

Eto šta bi sa piramidom sunca? Da se kojim slučajem našla na koševskom brdu umjesto u Visokom, pitari bi od nje napravili svjetsku atrakciju i uz put dokazali da su se burek i ćevapi pravili i jeli još za vrijeme sarajevskog faraona Hasana III. Svašta ljudi moji! Pozdrav tebi Željko i svim posjetiocima stranice ma gdje da se nalazite.
Idi na stranu - |listaj dalje|