fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 23042 - 10.12.2009 : Beli Kobilja Glava-Bih - best (1)

Betanija


Iako sam imao samo 15 godina, redovno sam dolazio na Orahov brijeg i tamo borcima čistio puške. Mislim da sam dobro upoznat sa dešavanjima na Orahovom brijegu. Luda mladalačka znatiželja jednom me je mogla koštati života, ali bolje je da se vratim na početak rata.

Srbi su mnogo izgubili pogibijom Branimira Radojevića zvanog Tica. Taj predratni bokser, duge kose i kukastog nosa, je ličio na pomalo na Indijanca. Bio je opasan lik! Vozio je traktor i često dolazio u moju mahalu. Bio je i dobar drug sa mojim komšijom. Tica je bio sposoban, znao taj dio, svaki kamen, svako drvo...

U to vrijeme, naši položaji su bili blizu kuće Bakira Crvenjka ( Pitar i Miner sigurno znaju o čemu pričam ). Tog jutra je Tica sa još par vojnika krenuo u pravcu kuće Crvenjka. Mještani su govorili da se njih dvojica nisu podnosili i da je Tica krenuo da ga zarobi. Nije znao da su rovovi bili na tom mjestu pa je udario je pravo na naš rov. Tu je i poginuo, dok su ostali uspjeli pobjeći.

Da je kojim slučajem Tica ostao živ, vjerujem da bi u ratu pravio velike diverzije jer je znao taj teren. Govorim ovo jer znam da je čitav potok bio bez kontrole sve do ljeta 1993. godine pa se bez problema moglo potokom ući, kroz propust, u naselje do kuće Danete(prije ratnog vulkanizera). Tek u ljeto 1993. godine položaji su pomjereni do kuća Huseinovića i tako je pokriven i taj potok.

Mogu samo reći da kada sam god navratio na taj položaj naši su kopali. Pravili su dobre rovove i tranšeje, tako da na tom dijelu nismo imali puno mrtvih u toku rata. Čak je i ispod asfalta bio prokopan tunel, što je u mnogome zbunilo specijalce u napadu 27. 12. 1993. godine.
Idi na stranu - |listaj dalje|