fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 23038 - 09.12.2009 : Pitar Sarajevo Bih - best (0)

Odgovor učesniku


Prilično sam skeptičan u pogledu ratnih tračeva kojima su ljudi pokušavali opravdati svoje neuspjehe i sa jedne i sa druge strane. Pogotovo one o umješanosti samih političkih vrhova u neuspjeh neke vojničke akcije. Neke su akcije samo plod vojničke sreće ili slučajnosti.

Tako i sa navodnim planovima napada na Bosnalijek. Pošto nisam vojni strateg ali sam odličan poznavalac linije od Pionirske doline pa do "nizova" u Vogošći, iznjeću samo lična opažanja i mišljenje za period 1994-1995.

Lično sam zavirio u svaki rov, prepuzao čitavu dionicu po nekoliko puta i danima osmatrao, bilježio i pratio svaki korak sa suprotne strane.

Fabrika Bosnalijek se nalazila nepunih kilometar i po od linije a jedini mogući prodor sa srpske strane bio je niz Poljine ili sa Kromolja. Sa Kromolja bi imali dobru podršku PAT-a i PAM-a sa pilane, samohotke skrivene među vikendicama na Poljinama (pored koje je dr. Poplašen mogao zijaniti glavu od naše maljutke) a da ne pominjem haubice sa navišeg vrha na Poljinama, zvanog Saračevac, M84 sa Sjeničke kose itd. Sve je bilo kao na dlanu.

Sam potok je bio miniran ( Miner mogao znati više o tome ) ali je bila jedna nepokrivena rupa u vašoj odbrani i to između dna Sjeničke kose i zemunica sa minobacačima na Kromolju. Na toj livadici (gdje je sad golf igralište ) su redovno pasle ovce jednog domaćina sa Kromolja i svojim nepažljivim ponašanjem nam je ostavio prostor za upad. Taj prostor je posebno kontrolisan jer je to bio i jedan od vaših mogućih pravaca napada na Bare i Bosnalijek.

Uređajima za noćno osmatranje (posuđenim) upratili smo tog domaćina kako u cik zore pušta ovce u ograđeni prostor i kako u prvi mrak dolazi po njih. Dakle, prostor nepokriven minama što je bio znak nepažnje ili nekih budućih planova.

I sa naše strane je bilo mina, možda nekih stotinjak, što PROM-ova što kašikara i nešto tenkovskih mina na pravcu koji je bio pogodan za eventualni tenkovski napad sa Poljina. Na zgradi porodilišta je bio PAM i sijač a na Humu naša samohotka i tenk. U blizini je bili smješteni jurišnici "Prve slavne", jedne od najboljih jedinica u gradu kao i pripadnici Specijalne jedinice "Lasta".

Sam napad na Bosnalijek bio bi protumačen kao pokušaj spajanja srpskih jedinica sa Grbavicom što se nije smijelo dopustiti ni pod koju cijenu jer hajd' ti znaj hoće li Srbi sa Poljina stati pred fabrikom ili nastaviti prema željezničkoj stanici i Grbavici. Zbog toga je na tom potezu skoro uvjek bilo više od hiljadu vojnika armije i MUP-a.

Što se tiče samog Bosnalijeka, tamo se nije pravio neki značajan lijek poput Tamiflua ili lijeka za rak da bi neko iz Srbije angažovao jedinice da zauzmu fabriku koju ne bi mogli održati i radi koje bi imali žestoke gubitke jer se valja povući nazad a livada k'o tepsija. Doduše, vuk ne jede travu jer ima ovce koje to rade za njega...

S poštovanjem
Idi na stranu - |listaj dalje|