fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

grbavica - 23023 - 07.12.2009 : Pitar Sarajevo Bih - best (0)

Trgovina u Hrasnom


Šverc sa "neprijateljskom" stranom bio je omiljena sportska ratnička disciplina tipova poput Rikija, Kikija, Mikija, Zoke, Berislava... i onih "patriota" i kokošara kojima je rat bio brat.

Šverc-komerc na Hrasnom brdu se odvijao u saradnji sa ruskim kontingentom Unprofora i to u ulici Ozrenska. U prvo vrijeme, Rusi su uzimali 1/3 robe kao posrednici i to na način da su vojnici VRS donosili robu do Rusa a oni zvali vojnike Armije da preuzmu "pakete". Uz procenat, naravno.

Nakon što se trgovina razvila, Rusi su izbačeni iz posla a biznis je i dalje cvjetao. I jednima i drugima je guzica zinula a količne robe bile su sve ozbiljnije i kabastije a valja sići sa Hrasnog brda neopažen pa je u švercerski krug upadalo sve više i više osoba što nije prošlo neopaženo organima bezbjednosti radi čega je desetak osoba završilo u "Viktor Bubnju". Pojedinici sa dobrim vezama sa "neprijateljskom" stranom ucjenjeni su od strane komande brigade i ponuđena im je pogodba da i dalje trguju sa deficitarnom robom ali da kupuju i municiju za sijač pa će biti amnestirani a član zakona "saradnja sa neprijateljskom stranom" je vrlo zajebana stavka na vojnom sudu.

Ovo je trajalo manjim ili većim intenzitetom od 1993. do 1994. godine kada je došlo do smjene vojnika VRS na položajima na Hrasnom brdu kao i smjene ruskih UNPROFOR-aca.

Sve ove prljave radnje ja lično nisam vidio, niti sam u njima učestvovao, ali znam ljude koji jesu.

Neko me je upitao da li sam kad odmarao, i da li sam bio u Varešu, kao i jesam li g... o pa da mu odgovorim. Linija od mog stana je bila nepunih 300 metara tako da i kad sam bio slobodan, uvijek sam bio blizu puške, u slučaju potrebe. U Varešu nisam bio kao ni na Nišićima a u ovom ratu nisam g... o nego sam, kao i većina onih koji se ratom ne okoristiše - zgužen! Ponekad me je promašilo i ono što me sljedovalo, a kamoli da sam se okoristio tuđom mukom i nevoljom.

Pitar,
podržavam tvoje pisanje i stojim iza svega ovoga što si napisao! Dobro sam upoznat sa tvojom ratnom biografijom, i znam da je sve ovo tačno. Tvoje postove stavljam u rubriku "Grbavica" i namjeravam o tome pisati kada budem imao malo vremena. Dešavanja na Grbavici su moja "specijalnost".
Idi na stranu - |listaj dalje|