fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 23022 - 07.12.2009 : Beli Kobilja Glava - best (0)

Betanija


Nikada neću zaboraviti taj 27. 12. 1993. godine. Tada sam imao 15 godina i nisam učestovao u ratu, ali moj otac jeste i bio je to jutro ma položaju kao obični linijaš na Orahovom brijegu. Ja živim u naselju gdje i Sirbubalo Mufik inače nastavnik geografije i istorije u školi u Vogošći. Naša je sreća što se zadesilo odjeljenje čije su porodice bile sve tu ispod Orahovog brijega. U našem naselju je bilo i odjeljenje izbjeglica iz Vogošće i sa njima smo imali dosta problema.

Tačno je što Pitar kaže da ih je prvi zapazio čovjek od nekih 50 kilograma, inače moj komšija koji i sada ovdje živi. Što se tiče Orahovog brijega tu su bila 2 teže ranjena borca Armije BIH, jedan inače sada taksista u Vogošći a drugi moj rođak koji je nedavno umro u Americi. Na medicinskom objektu smo imali tri mrtva borca i više ranjenih. Moj otac kaže da je njihova sreća što su im rovovi bili dobri, jer je njemu direktno RBG opalio u puškarnicu i bio je lakše ranjen u lice ali je nastavio borbu. Moj otac zna i ko je ubio Piksija, sve je to vidio ali nam nikada nije htio reći. On je prvi skontao da su napadači Srbijanci jer je godinama radio u Srbiji: čuo ih je kako govore "levim krilom" itd.

U Betaniji je podignut spomenik, a moja ulica je trebalo da se zove 27. decembra. Prije pet dana sam bio na tom mjestu i ono se ne može više prepoznati jer su na njemu podignute nove kuće. Ljudi koji tamo žive nemaju pojma kakva se tu bitka odigrala.
Idi na stranu - |listaj dalje|