fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 22989 - 03.12.2009 : Pitar Sarajevo BiH - best (0)

Re: Betanija


Koliko se sjećam, tijela poginulih specijalaca su predata srpskoj strani na aerodromu, podsredstvom Unprofora, nakon 20-tak a možda i mjesec dana. Te detalje najbolje znaju gospoda Mašović (sa naše strane) i Braco Lazarević (sa srpske strane).

Nikakvih kontrausluga nije bilo tako da ne stoje razne špekulacije tipa Ganićeva familija ili "poklon" srpskog Sarajeva. Vrlo dobro se sjećam slika iz ratnog "Oslobođenja" koje je posvetilo veliku pažnju pogibiji srpskih specijalaca i slika mrtvih tijela na nekom traktoru. To je trebalo da posluži kao dokazni materijal u priči o agresiji od strane Srbije. Kad su se dovoljno "islikali i izigrali" sa mrtvim tijelima, kao indijanci oko bjelačkih skalpova, valjda su se sjetili da i oni imaju porodice koje su obavijene tugom i došlo je do predaje tijela Unproforu.

Koliko sam upoznat, oni nisu bili "niški" specijalci nego pančevački. Lično mislim da na sarajevskom ratištu nisu mogli, sem propagandne, učiniti neku značajniju stvar. Sem u opremi i fizičkoj spremi, oni nisu bili u nekoj značajnoj prednosti u odnosu na ostale borce VRS ili Armije BiH. Ti ljudi, sa obje strane, grčevito su branili svoje kuće koje su često bile nekih pedesetak metara iza linije i nisu puno prezali od "napucanih i našminkanih" vikend ratnika. Jednom sam pisao o tome kako je jedan jedini srpski vojnik na Sjeničkoj kosi zaustavio napad naših specijalaca koji su došli sa strane, tačnije iz Mostara a prije toga je bilo - lako ćemo to zauzeti.

S poštovanjem

Pitar,

to da u ovoj razmjeni "nije bilo nikakvih kontrausluga" može da bude samo tvoja lična pretpostavka. U pregovoru sa muslimanskom stranom su uglavnom "rađene" takve stvari a veoma često su davana i MTS. Takvih primjera znam mnogo i namjeravam da o tome pišem u mojim budućim komentarima.
Idi na stranu - |listaj dalje|