fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 22988 - 03.12.2009 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

Betanija: Ranko Bunijevac


Već odavno sam želio da spomenem ime jednog hrabrog borca i pošto je sada došla spontano na red priča o borbama oko Betanije i Gornjeg Hotonja red je da se spomene i ime Ranka Bunijevca.

U napad sa specijalcima iz 72. specijalne brigade su krenuli i momci sa Blagovca. Ne znam tačno koliko ih je bilo. Blagovčani su imali dobru ekipu koja se u mnogim bitkama dobro pokazala. Ne mogu više ni da se sjetim ko im je bio komandir, ali se nadam se da će me neko dopuniti.

Ranko Bunijevac je prije rata bio cijenjen čovijek i otac dva sina. Često sam ga viđao kako šeta sa sinovima po Jošanici gdje je i stanovao. Prije nego što je dobio stan živio je na Blagovcu i tu stekao dosta prijatelja. Kad je počeo rat, priključio se Blagovčanima i do svoje hrabre pogibije ostao sa njima.

Čak i mrtvog su ga poštovali i na protivničkoj strani, pa je zahvaljujući bivšim radnim kolegama brzo razmijenjen.

Njegov otac i majka u tom ratu nisu izgubili samo Ranka. Nešto kasnije su izgubili i najstarijeg unuka, sina Rankove sestre, Slađu Okilja. O ovom mladom momku ću napisati posebnu priču kada dođe na red da opišem osvajanje Golog brda.

Ranko je krenuo skupa sa specijalcima. Kasnije sam saznao da su on i njegova grupa prodrli mnogo dublje, međutim pošto su specijalci upali u nevolje oni su bili odsiječeni. Ranko je poginuo prilikom pokušaja da se izvuku gore prema našim linijama. Ne znam dovoljno detalja o ovoj akciji, pa bih volio bih da se javi neko ko bi mogao da kaže nešto više. Ja sam tada bio na lijevoj strani, ukoso prema Betaniji, i nisam bio u mogućnosti da im pomognem.

Kompletna akcija je bila neshvatljivo slabo organizovana. Da je sve bilo prepuštenu Vrbasu ja znam da bi smijerovi napada, taktika, logistička podrška a i sve ostalo što ide uz to bilo sasvim drugačije a shodno tome i ishod akcije bi bio mnogo drugačiji.

Ranku Bunjevcu i ostalim izginulim borcima neka je viječna slava.

Miner
Idi na stranu - |listaj dalje|