fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 22985 - 02.12.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Betanija


Za borbe na Betaniji, moram dodati i ovo - da se ne zaboravi! Pukovnik Stupar se vratio u Vogošću nakon mjesec dana da preuzme poginule oficire i vojnike, pripadnike specijalinih jedinica koji su ostali na muslimanskoj strani.

Zanimljivu je bilo i to da nismo radili nikakvu razmjenu za njih, a svi smo dobro znali da bi dobili tijela kao što su bili Piksi i njegovi drugovi ili se debelo platilo ili se nešto veliko moralo dati našem neprijatelju. Za sva vremena je ostalo je nerazjašnjeno kako su oni uspjeli da dobiti tijela poginulih vojnika bez dogovorene razmjene. Možda je to bilo presudno i da se Srpsko Sarajevo pokloni muslimanima u Dejtonskom sporazumu?

Upravo u to vijeme, širile su se glasine da je porodica Ejupa Ganića živjela u Srbiji i da je on sredio tu razmjenu, kako se njegovoj porodici ne bi ništa loše desilo. Mislim, da je to čista laž, kako bi obmanuli stanovništvo na naših prostora jer su mnogi postavljali pitanje kako su oni uspjeli dobiti tijela poginulih, od neprijatelja, koji je u to vrijeme odbijao da vodi pregovare sa srpskom stranom, pa čak i kad je njemu bilo u interesu da se pregovara.

Bilo bi mi drago da se Siniša Simić ponovo uključi, i ako nešto zna o toj razmjeni, kao i o borbama na Betaniji da neke stvari ponovo prokomentariše. Ako je bio direktan učesnik tih borbi, vidio bitku iz svog ugla, bilo bi dobro i da je opiše kako bi zapamćena zbog njegovih drugova koji dadoše živote za Republiku Srpsku.

Ta akcija je kod nas najavljivana kao početak konačnog zauzimanje cijelog Sarajeva. Zbog njenog neuspjeha opao je i moral naših boraca, i počelo je da se priča o izdaji i predaji Sarjevo. Doduše, ova priča je kružila Srpskim Sarajevom tokom cijelog rata, a na kraju se i obistinila.

U muslimansko-hrvatskoj ofanzivi na Krajinu, Banjalučani su našim ljudima koji su došli da im pomognu u odbrani govorili: "Što ne predate to Sarajevo, da prestanemo ratovati! " A Sarajlije su im odgovarale: "Kada stane rat mi ćemo Sarajevo dati da bude mir ali dok se vodi rat mi ćemo se za njega boriti do zadnje kapi krvi! "

Sve to ukazuje da su političari svih zaraćenih strana jednako krivi i odgovorni za dugotrajni rat i masakre u Bosni i Hercegovini.
Idi na stranu - |listaj dalje|