fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 22982 - 02.12.2009 : Pitar Sarajevo BiH - best (1)

Orahov brijeg, Betanija


Kao pripadnik jedne od jedinica MUP-a BiH, poslije tih događaja o kojima Miner piše, bio sam na tom terenu i od neposrednih učesnika te akcije saznao detalje ali sa "naše strane". Napad su odbili linijaši čije su kuće bile neposredno ispod Orahovog brijega i Betanije. Otkriveni su sasvim slučajno, kad je jedan od pripadnika Armije BiH (inače jedan postariji domaćin iz Hotonja koji s krevetom nema 50 kila) vidio jednog od specijalaca kako izviruje iz spaljene kuće na samoj koti Orahovog brijega.

Taj specijalac se uspio neopažen provući rubom brežuljka od "Ticine" kuće ( Miner zna o čemu pričam ) ali je primjećen kad je zviždukom i mahanjem ruke dozivao ostale koji su asfaltnim puteljkom niže prvog bunkera ispod "Ticine" kuće grupno navalili kao ovce a stradali su od bombi koje su pripadnici Armije BiH bacali u jarak u kojem su se pripadnici VJ sklonili. Sve je potrajalo 15-tak minuta, u međuvremenu je došla pomoć iz Dumača a tijela specijalaca iz Srbije su ostala ležati. Poslije su razmjenjena. Dakle, nevjerovatna slučajnost i sreća po "našu" stranu jer bi, da su se uspjeli prebaciti na vrijeme, specijalci 72-ge specijalne broigade VJ pobili linijaše Armije BiH kao zečeve i zauzeli vrlo bitne dvije kote na tom djelu ratišta.

Jedan od specijalaca bio je pogođen tromblonom u prsa a tijelo kapetana Stojkovića je pronađeno tek sutradan jer je ranjen iskrvario iza linije i umro kod bunara ispod same kote. Sve u svemu, vrlo glupa i nepromišljena akcija, na terenu koji je neprohodan za tenkove i bez upotrebe artiljertije. Nije tu bilo nikakvog izviđanja sa naše strane sa Orlića i Huma. Što se tiče napada na nezavršeni objekat bolnice na Betaniji, specijalci VJ su primjećeni na prilazima istom jer je par minuta prije počeo haos na Orahovom brijegu pa je razbuđena straža na objektu već bila spremna i otvorila vatru na napadače.

Kod pripadnika armije BIH sam vidio ratni plijen iz te akcije, sijač jednog od specijalaca je ostao čitav rat na Betaniji a tad sam prvi put vidio "Zastavin" puškomitraljez sa preklopnim kundakom. Vjerovali ili ne, ti specijalaci koji su učestvovali u napadu na Orahov brijeg su imali više municije, bombi i tromlona nego svi bunkeri armije BiH na potezu od Betanije do nizova.

Moram Mineru da kažem nešto i o nezavršenom objektu bolnice na Betaniji. Ogroman objekat, na više spratova (čini mi se tri) kroz koji je više ubijao propuh nego meci. Jedne prilike sam bio na osmatračnici koja je na zadnjem spratu kad je počeo po objektu dejstvovati tenk od Šućura kuća. Od prve granate koja je udarila u betonski zid umalo mi nije drob ispao jer je udarni talas granate tako jak da me odbacio desetak metara od zida. Da ne pričam o jačini detonacije i odzvanjanju po ogromnim hodnicima. Skočio sam sa drugog sprata na stranu koja je bila okrenuta ka Sjeničkoj kosi jer nisam imao vremena silaziti niz neke improvizovane merdevine jer stepenište nije postojalo a tenkista je ispalio još desetak komada po objektu...

S poštovanjem
Idi na stranu - |listaj dalje|