fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

betanija - 22961 - 29.11.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Pukovnik Stupar


Nakon naših izviđanja, doneo sam podatke o neprijatelju, sa precizno ucrtanim rovovima, na katastarskoj karti 1:5000. Te karte su bile pregledne i povoljne za korištenje manjih površina ispred naših linija. Pukovnik Stupar je odbio da primi karte, rekavši da ga naši podaci ne intersuju, jer on ima svoje ljude, koji su izviđali teren. Takav odnos prema nama, je na mnoge ostavilo sumnjičavost prema njemu. Ako ne vjeruješ onom koga vodiš i onome ko te vodi, neuspjeh je u startu zagarantovan.

Među borcima je počela da kruži priča, da je Stupar došao sa ciljem da napravi neuspjeh, kako bi se Sarajevski Srbi lakše ubjedili da se Sarajevo mora dati muslimanima. Predsjednik Milošević je u to vrijeme pokušavao da ubjedi srpske političare da odustanu od Srpskog Sarajeva kako bi muslimani pristali na potisivanje dogovora o završetku rata. Tada su kružile priče, da su glavni političari u Republici Srpskoj bili iz Sarajeva i u razgovorima sa Miloševićem su bili kritikovani, da oni neće da prepuste Sarajevo jer imaju svoju imovinu u njemu.

Pukovnik Stupar je koristio ružne riječi o nama, u kojim se moglo vidjeti potcjenjivanje naših braca. Svoje ljude je predstavljao kao novac, što me je jako razočaralo, rekavši da je u svakog njegovog vojnika uloženo više od stotinu hiljada maraka i da on ne želi da ih olako izgubi. U njegovim riječima se moglo pročitati da smo mi bezvrijedni i da se trebamo žrtvovati kako on ne bi izgubio uloženi novac u njegove vojnike. Nikoga od naši oficira nije saslušao, a kamo li prihvatio nečiji predlog.

Znajući kakav je stav zauzeo u toj ofanzivi, smatram ga nesposobnim oficirom da vodi jedinice na odgovorne ratne zadatke.

Mi nismo bili plaćenici koji slijepo izvršavaju njegova naređenja, nego porodični ljudi i naše porodice su bile samo nekoliko stotina metara iza linije odbrane. Bili smo prisiljeni da razmišljamo o naredbama oficira sumnjivih kvaliteta čije su porodice bile na sigurnom, negdje u Srbiji. Bili smo zahvalni svima onima koji su htjeli da nam pruže pomoć, ali istinsku pomoć bez predrasuda.
Idi na stranu - |listaj dalje|