fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zdravlje - 22804 - 29.10.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

Svinjski grip - H1N1 - Novi grip


Kako se približava zima Novi grip postaje sve češća pojava. Ova bolest je u svijetu poznata pod nazivom Svinjski grip ili H1N1. Evo i nekoliko simptoma koje će vam pomoći da ga razlikujete od običnog gripa:

Groznica je rijetka kod obične prehlade. Svinjski grip je do sada u 80% slučajeva bio popraćen groznicom. Temperatura od 37. 7 ili veća je kod oboljelih prisutna tri do četiri dana.

Kašljanje - Isprekidan kašalj uz ispljuvavanje bale je prisutan kod običnog gripa. Kod Svinjskog gripa obično se radi o "suvom kašlju" bez ispljuvavanja sline.

Bolovi - Kod obične prehlade prisutan je blag svrab sa blagim bolovima u tijelu. Kod Svinjskog gripa prisutni su jaki bolovi u tijelu.

Zapušen nos je prisutan kod običnog gripa. Obično iščezne za nedelju dana. Kod Svinjskog gripa nos nije zapušen.

Drhtavica se veoma rijetko javlja kod obične prehlade. Međutim, 60% osoba oboljelih od Svinjskog gripa su imale izvjesne oblike drhtavice.

Umor osobe oboljele od obične gripe osjećaju blag umor, dok je umor kod Svinjskog gripa nešto jači.

Kihanje je uobičajno kod običnog gripa, ali se ne javlja kod Svinjskog gripa.

Vrijeme inkubacije kod običnog gripa je postepeno i obično traje nekoliko dana. Svinjski grip se razvija za veoma kratko vrijeme, između tri do šest sati. Osobe oboljele od Svinjskog gripa postaju jako bolesne u veoma kratkom vremenu, sa iznenadnim simptomima kao što su visoka temperatura i bolovi u tijelu.

Glavobolja je dosta rijetka kod obične prehlade, ali je vrlo česta kod Svinjskog gripa. Čak 80% osoba oboljelih od Svinjskog gripa su imale glavobolju.

Upala grla je česta pojava kod oboljelih od običnog gripa. Oboljeli od Svinjskog gripa gotovo nikada nemaju upalu grla.

Gušenje u grudima je blago kod običnog gripa. Osobe oboljele od Svinjskog gripa u jako velikom broju imaju žestoke bolove u grudima.


Ako vam djeca idu u školu, pa u njihov razred iznenada ne dođe četvrtina učenika, bilo bi dobro da se škola obustavi za jednu sedmicu. Oboljeli od Svinjskog gripa treba da se odmaraju, jer ova bolest konzumira dosta energije. Trinaestogodišnji dječak koji je umro u Torontu, prema izjavi njegovog oca nije ni ležao u krevetu - pao na pod u kupatilu i gotovo trenutno bio mrtav.

Nije ustanovljeno kako je Svinjski grip prešao sa svinja na ljude, ali mi se sve ovo čini kao podvala farmaceutskih kompanija. Životinjski virusi se nekako previše često prenose na ljude, a od proizvodnje vakcina ove kompanije ostvaruju ogroman profit. Pored toga, pronalaženje i proizvednja vakcine se dešava nevjerovatno brzo, kao da je sve unaprijed pripremljeno.

Veliki broj umrlih u Meksiku, kao posljedica Svinjskog gripa, se objašnjava lošom ishranom koja je karakteristična za siromašne sredine. Međutim, u Sjevernoj Americi i Evropi smrtnost od ovog virusa je bila daleko manja, vjerovatno zbog toga što populacija odraslih (sklona umiranju od ove bolesti) konzumira daleko više voća i vitamina. Iz istih razloga, moglo bi se očekivati da procenat smrtnosti u našim krajevima bude daleko veći nego na Zapadu, gotovo ravan onom u Meksiku.

Svinjski grip se ne može prenijeti preko svinjskog mesa. Praktično je nemoguće ni da vaše svinje dobiju grip od vas. Doduše, do sada je u svijetu zabilježeno 50-tak individualnih slučajeva prenošenja Svinjskog gripa na osobe koje se bave uzgojom svinja, ali se on (do sada) nije dalje širio na ljudsku populaciju.

Nije mi jasno zašto je "Svinjski grip" preveden na srpski jezik kao "Novi grip". Valjda zbog toga što pojedini narodi, koji se takođe služe srpskim jezikom, ne vole da imaju išta zajedničko sa svinjama, a pogotovu atribut "svinjski".

Latinski naziv za ovaj virus je Influenza A (H1N1) a postoje njegove tri osnovne varijante: osnovna verzija H1N1 je karakteristična za ljude, dok su Svinjski grip tj. "swine influenza" i Ptičiji grip tj. "avian influenza" karakteristični za svinje i ptice. U junu 2009. godine Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da grip, koji se začeo u Meksiku, vodi porijeklo od svinjskog virusa H1N1 pa se ova epidemiju gripa sa pravom može nazvati Svinjski grip.

Epidemija većih razmjram ovog virusa desila se i 1918 godine. Tadašnji virus Influence je imao verziju ptičijeg gripa tj. zvao se i "avian influenza". Na našim prostorima ovaj grip je bio poznat kao Španska groznica. Procjenjuje se da je u svijetu, između 1918. i 1919. godine, od ovog gripa umrlo između 50 i 100 miliona ljudi, a među njima je bilo i veliki broj povratnika sa Solunskog fronta, kao i članova njihovih porodica.

Smrtnost kod ovog gripa je daleko veća nego kod običnog gripa. Dobra vijest je i to da među onima koji su do sada umrili od Svinjskog gripa ima (procentualno) jako malo djece. Interesantno je i to da je na Zapadu jako mali procenat starih osoba umire / oboljeva od ovog gripa. To se pripisuje činjenici da su mnogi od njih naslijedili antitijela iz vremena zadnje najezde ovog gripa. Na radiju sam čuo i informaciju da su od ovog gripa "pošteđena" i njihova djeca, tj. generacije do 1940. pa čak i do 1950. godišta. Naravno, ovo ima smisla samo ako su roditelji ovih generacija bolovali od Španske groznice.

Prevencija od Svinjskog gripa je ista kao i kod običnog gripa: pranje ruku, izbjegavanje kontakta sa bolesnima, ali i unošenje dosta vitamina. U ishrani posebno treba insistirati na voću. Ako vas grip ipak pronađe, sve zavisi od vašeg imunog sistema, verzije virusa koji vas zarazi (jer virusi stalno mutiraju) ali i od toga da na vrijeme dobijete adekvatnu ljekarsku pomoć. Interesantno je i to da je reakcija na ovaj grip individualna i nema veze sa fizičkom snagom osobe.

I na kraju da pomenem da sam simptome Svinjskog gripa preuzeo sa jedne kanadske stranice. Popratni komentari su kompilacija informacija koje sam sakupio iz sredstava javnog informisanja, uglavnom satelitske televizije.
Idi na stranu - |listaj dalje|