fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nisici - 22192 - 24.07.2009 : Patagon Olovćić Bosnia - best (0)

Mačak - Popratna strana (2)


Pozdrav iz paklenog Olova. Ovo pakleno odnosi se na nesnosne vrućine koje ovih dana uzimaju svoj danak harajući po krastavcima, buraniji i voćkama. Eh, tako malkice šale ( ali baš je tako ) a sada da napišem koju rečenicu o preuzimanju Mačka, popratne strane šupljeg kamena i počivala iz ruku srpske vojske u ruke armije BiH. A bilo je ovako:

Dovukoše nas ponovo u tu prokletu Gnijonicu i nakon kratkog dogovora u kojem je iznesen plan napada jedinice krenuše na zadatak. Ispred mene strana, a ja se natovario svakojakom opremom pa ne mogu maknuti. Ama ne bih mogo ni bježati da je prigustilo, toliki sam teret imao. I hajde i hajde uz ono brdo, ma nikad stići...

I nakon dužeg pješaćenja ( patnje) stigosmo ispod kote Mačak. Ona je već bila dan ranije odrađena, pa ja ko svi sretni pođoh da se otarasim one ujdurme sa sebe. Vidje šta ja radim jedan naš "glavnokomandujući" pa zavapi kao da Sarajevo pada:
 • "Šta to radiš bolan, pa svaki čas treba napad da počne!"
 • "Ma kakav napad, pa Mačak je uzet?"
 • "Jeb'o te Bog i Mačak nije pala popratna strana!"
 • "O jeb'o te te život i popratna strana, nikad čuo za nju!"

  Taman sam završio preobuku kad gruhnu. Puc-puc malo rafala i opet nekoliko gruhova, i to bi to. Hodam po vašoj liniji i mislim bože mili vidi ti sve ovo! Sad bi njihovo, a sada naše. Sjećam se dobro na popratnoj strani da su bajte bili jako slabe. Od tankih oblica a unutra nije bilo palata nego homarove grane po zemlji i ćebad po njima. Inače, bile su i jako neuredne.

  Na jednoj jeli, prečnika jednog metra, neki srpski borac od čahura uradio pravo umjetničko remek djelo. Napravio kokardu ogromnih razmjera. Uradio je kako valja brate. Ne znam koliko mu je vremena trebalo zato ali svaka mu čast. Mislim da to i danas postoji. Opet, kod drugog rova na grudobranu od balvana ostala slika nekog sveca sa tekstom "Bog čuva Srbe". Niko je nije ni čvokom dohvatio samo je neko prokomentarisao: "Pa što ih ne sačuva?"

  Mislim da su borci sa popratne strane jedva dočekali da kliznu odatle jer nije ostalo ništa u rovovima vrijedno ratnog plijena, čak i telefone su odnijeli i samo su žice ostale. E jeste jedna 53-ka ostala ali toliko je zatvarač bio zaribao da se nije ni nogom mogao repetirati.

  Tu veće sam zanošio u čepu. Što pred bajtom od sinije napravljen. Ujutru gaj reko da se malo prošnjuham dalje pa se uputih do počivala. Ništa posebno idem desno od Mačka. E jebo ti Mačak, pa bože da li je on vrijedan tolikih ljudskih života? Ama nije! Tu su rovovi bolji. U jednom čak i frižider donešen. Ne sjećam se šta je sa strujom. Manijerka hrane pred rovom.

  U tom dođe i naš PAM, tačnije konj ga iznese pa mu konjovodac istrese onu manijerku i veli hajde posluži se. Nećete mi vjerovati, ali riža je bila takva da je ni konj nije htio jesti. I bez konjske degustacije sam mogao mirne savjesti zaključiti da vam je ishrana bila loša. Bogami nije ni u nas bila nimalo bolja samo nismo imali toliko riže u nas je bila leća da Bog da da se svaka stabljika posuši ma gdje bila!

  Eh, tu sam vidio vojske više nego na kakvom manevru. Izašla silna vojska iz Sarajeva, kažu počinje deblokada Sarajeva. Ali halt komanda naredi da se ona stopira i da će se kao sutra nastaviti akcija i kako tada tako osta i do Dejtona.

  Žali bože za onim silnim ljudima što izgidoše na svim stranama i teško nama ovim preživjelim "ratnicima" koji danas ne smiju kazati da su u ratu bili. Teško i kuku nama sa ovakvim rukovodstvima. Sreća pa su i oni smrtnici te će i oni jednog dana pred Božiji sud. A tako bi voljeli da mogu parama sa naših leđa kupiti besmrtnost. Ali ne može i to je to! To je po meni najvažnija Božja pravda da ćemo svi jednog dana dole. Pozdrav živima, rahmet i pokoj duši mrtvima.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|