fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

olovo - 22106 - 07.07.2009 : Patagon Olovćić Bosnia - best (0)

Priča sa druge strane


Komšija Jovo! Nismo mi daleko jedan od drugog pa bi ovo mogli ispričati jedan drugom uz kaficu kod Hadžije na Krivajevićima, ali neka, pisaću zbog posjetilaca ovog sajta neka vide kako smo mi to sa druge strane doživjeli ili ono što kažu iz drugog ugla.

Pa zauzimanje Mačka od strane srpske vojske izgledalo je ovako. Dok je Olovo gorilo i prolamalo se od desetine detonacija svakodnevno, na Crnorječkoj visoravni život je tekao normalno. Srbi nisu dirali muslimane i obrnuto. Bilo je nekakvih seoskih straža ali to sve nije bilo ni nalik paklu kako je bilo nama u Olovu. Čudili su se tome borci na liniji. I dok su se oni čudili svemu tome, šverceri su koristili takvu situaciju i biznis je cvjetao. Najbolje su išle cigarete i kafa. Naša VP je to, k'o fol, zabranjivala, i koga bi uhvatila u takvoj radnji, roba se oduzimala i naravno završavala u rukama otmičara. Poznajem dosta onih koji su to radili iz razloga da bi prehranili svoju porodicu prodavajući šteku-dvije a bogami bilo je i onih koji uzeše maha pa je trgovina krenula i paketima.

Elem, išlo je to tako dok jedno jutro ne zaguđe. Potmula grmljavina topova, tenkova praga i minobacača slijevale su se u Olovo. Komanda je bila nespremna za takvo nešto. Nagađali su šta bi to moglo da bude. Na odgovor jednog od komadanata bataljona, da je to na Crnoj Rijeci svi ga energično pobiše. I bi Crna Rijeka. Talas izbjeglica otisnu se prema Olovu. Pričaju da je kolona tenkova ušla u Drinčiće, i tako to... Uglavnom, niko ni za koga svoga ne zna. Kažu Srbi uzeli Mačak i sa njega se vidi Olovo ko na dlanu. Odlazim u Gnijonicu IKM brigade, slika jeziva. Vojska se povlači, mrtvi i ranjeni na svakom koraku. Tuzlaci popustili, navrat-nanos formira se linija, ali pošto su tu zonu držali domicilni borci bilo je napuštanja linije i traganje za najbližim. Prava agonija!

Velike napore komanda brigade je uložila dok se nova linija odbrane nije stabilizovala. Rovova nije bilo, kiša i zima, borci pod najlonima. Nije se znalo gdje su srpske linije i zaustavljanje srpske ofanzive, nas muslimane je najviše zabrinjavalo.

Otišla je Crna Rijeka, kao da je Bog nikada nije dao. Mislim da su zbog toga bili najljući šverceri, jer nije bilo više biznisa. Tu veče, Risto Đogo je na kraju TV Dnevnika izvadio mačka ispod stola i tresnuo ga od pod uz odjavnu rečenicu: "Mačak je pao! "

Pozdrav svim srpskim borcima ma gdje oni bili. Eto tako pade Crna Rijeka, Mačak i Pogledin. Padoše što ono kažu bez metka jer u dobro isplaniranoj akciji mi nismo imali šanse.

Pitanje za Jovu: Zašto niste nastavili akciju dalje, nego ste se zadovoljili zauzimanjem pomenutih terena?
Idi na stranu - |listaj dalje|