fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mico_vlahovic - 22069 - 01.07.2009 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Parastos sa Miću - 2.8.2009. god.


Parastos za Miću Vlahovića će se održati u Aleksandovu, 2. 8. 2009. godine. Molim sve zainteresovane da mi se jave na moj email, kako bi se organizovali u pogledu prevoza. Ako nekome treba smještaj u Beogradu, mislim da i u tome mogu pomoći. Napominjem, ovo je zvanična informacija, i do promjene plana neće doći. Bilo bi dobro da se pojavimo u što je moguće većem broju.

Ovih dana je bilo dosta diskusije o tome da se jedan dan u godini odredi kao dan pomena na Miću Vlahovića, velikog srpskog heroja i rodoljuba. Kako datumi Mićine pogibije (7. decembar) i njegovog rođenja (20. april) mnogima ne odgovaraju, plan je bio da to bude neki datum iz sezone godišnjih odmora.

Danas mi se javila Marija Maksić, vjerovatno najbolji poznavalac Miće Vlahovića, koja je od pretjeranog čitanja postova ovog foruma progovorila ijekavskim dijalektom. Marija je predložila Svetog Iliju, tj. 2. avgust kao dan našeg okupljanja i to zbog toga što je Mićo Vlahović donešen Aleksandrovo iz sirotišta u Beogradu kada je imao samo 16 mjeseci. Bilo je to avgusta, davne 1971. godine.

Aleksandrovo proslavlja Svetog Iliju kao svoju krsnu slavu, pa tada i većina mještana koji žive izvan sela dolazi u rodni zavičaj da se malo odmore. Ove godine Ilindan pada u nedelju, što je olakšavajuća okolnost za one koji žive na našim prostorima a imaju dosta radnih ili porodičnih obaveza.

Marija je već razgovarala sa lokalnim sveštenikom da se na taj dan održi parastos za Miću, kao i da se Mićin grob osvešta. U isto vrijeme, u M. Z. Aleksandrovo bi se priredila i dobrodošlica svim Mićinim prijateljima.

Napominjem, ovo je samo predlog i bilo bi dobro da znamo koliko je vas zainteresovano za odlazak na Mićin grob. Sve ovo još uvijek treba da zvanično ugovorimo sa Vladom Brakusom, sveštenikom i Culetom.

Pored toga, Marija priprema i jedno iznenađenje koje me je zamolila da još uvjek ne objavljujem.

Ono što nije iznenađenje je da od mene imate prase na ražnju, a naći će se tu poneko pivo da pečenje lakše prođe kroz grlo. Naravno, plaćam iz svog džepa. Bilo bi mi posebno drago da nas posjeti bar jedan gost iz Australije: Miner, Mirke, Ozi CCCC ili Guma.

Nakon toga idemo u lovačko društvo "Bivak". Oružje nemojte nositi, o tome će se postarati Slobodan Cucić.

Marija je potvrdila informaciju da se majka Miće Vlahovića zove ( ili zvala) Slavica.

Železnička ulica se nekada zvala Železnički red, jer je ta ulica zbog pruge imala kuće samo sa jedne strane. Kuće su se kasnije počele graditi i sa druge strane puta, bliže Zrenjeninu, pa je naziv promenjen u u Železnička ulica.

Opština u kojoj se nalazi Aleksandrovo se zove Nova Crnja, a ne Srpska Crnja kako sam napisao. Kada smo kod ispravljanja, buduća Ulica Miće Vlahovića se zove Železnička ulica a ne Željeznička ulica, kako sam ja u svim mojim tekstovima naveo.

Marija je poslala i dosta slika Aleksandrova, pa joj se na tome zahvaljujem.
Idi na stranu - |listaj dalje|