fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas_razno - 22022 - 25.06.2009 : Patagon Olovćić Bosnia And Hercegovina - best (0)

Sjećanja


Željko pozdrav tebi i svim posjetiocima ovog sajta. Nisam se odavno javljao pa evo nakon duže pauze da i ja napišem koju. IMAM JEDNO OBEĆANJE DA ISPUNIM I JEDNU POHVALU DA UPUTIM. Što se obećanja tiće a ono se odnosi na knjigu Olovo u ratu, nabavio sam ti i pored nje imam jednu još, koliko je dobra to ćeš ocijeniti sam, a zove se poćetak rata u BiH. Prvom prilikom poslaću ti na adresu Škiljević Dragana iz Sokoca naći ćeš njegov tel, br u imeniku. Ali prije preuzimanja obavjestit ću te na ovom sajtu. To toliko o knjigama, rek'o ne porek'o.

A sada pohvala! Gospodin Jovo Pejić Šabanci. Jovo ne ulazeći nimalo u istinitost i vjerodostojnost činjenica iz tvoga pisanja, jer ja sam gledao na neke stvari o kojima pišeš sa kontra strane ne mogu a da ti ne pohvalim pisanje. Čovjek si od pera što kažu ili kako neko skoro napisa "Svaka ti je Njegoševa". Iskrene pohvale, samo (bez uvrede) kako zapamti te silne detalje sa tolikog prostora. Moja zona je bila od velikog Hrastika rejon Karaula pa do Šišnjaka podno Kruševa ukupno 35 km konfigurativno ne po karti. Pa kad sam išao u obilazak npr. Šišnjaka lijevo krilo prema Kladnju je moglo pasti a da se ništa ne zna i ne čuje. Zato me baš interesuje kako si to sve upratio?

Iskreno mislim da bi svoje pero trebao usmjeriti na neku bolju temu i vrstu pisanja. Znam ja da tebe vole rado da čitaju oni srpski "borci" koji 1992. godine, "zdimiše" u bjeli svijet pa ih sada ko živo interesuje kako je tekao ovaj ili onaj napad kako je ovaj ili onaj poginuo i tome slično. Ja bih to tvoje pisanje pretočio u jednu knjigu pa nek bjelosvjetski patrioti ako hoće da čuju šta smo jedni drugima radili "budalasali" nek izdvoje svoticu i kupe knjigicu.

I Ovi naši "ljiljani" što zajedno sa vašim odperjaše u bijeli svjet a da nisu ni miris baruta osjetili ponašaju se isto. Kada dođu iz dijaspore, ponašaju se nadmeno, gledaju u nas ratnu bijedu sa visoka a ako uđeš s njima u kakvu priču, ma jok ne možeš im perke odbiti. Znaju oni bolje od nas kako je ovamo bilo. I na kraju kad nama ratnoj bijedi pukne film oni se povlače sa zaključkom da mi ono što smo oslobodili ogradimo, i eto nam naša Bosna a oni odoše u život.

E, ko je sad ovdje gornji? Oni što zdimiše ili mi što ostadosmo? Eto Jovo ovo je bila moja pohvala i sugestija pa ti vidi šta ćeš i kako ćeš. Pomoći ću ti i ja iz svog ugla sa nekim detaljima gledao sa druge strane pogotovu kada ste zauzeli Mačak, pa kako ste ga izgubili, pa napad na Crnu Rijeku, pa ofanziva na Kruševo, pa kontra-udar na kruševo sa "Osama" pa ako hoćeš i o situaciji u Olovu pred rat i u ratu. Naravno neću ti pisati imena pojedinaca iz poznatih razloga a ne mogu se sjetiti ni datuma navedenih događaja jer to za nas u to vrijeme nije ni bilo bitno. Najbitnije je bilo dočekati novo sutra. Neću moći opisati kao ti, ali nastojaću makar približno i vjerodostojno, pa ti rođače mog dobrog prijatelja Vlade i Čede Pejića zaključi ko je počeo rat u Olovu. Do tada pozdrav tebi i Željki kao i svim posjetiocima ovog sajta.

Poštovani,
hvala ti za knjigu. Molim te da je pošalješ što je prije moguće, jer i meni je stalo do istine, a kao Sokočanina mnogo me interesuje dešavanje i razmišljanje "druge strane" o ratu, u to ratno vrijeme.

Što se Jove tiče, on je izuzetno obrazovan čovjek i ima perfektan stil pisanja. Svaka mu čast! Vjerujem da je vodio dnevnik u toku rata, pa se zbog toga sjeća svih detalja, datuma i imena. Nema drugog logičnog objašnjenja za sve ovo! Slažem se sa tobom da bi sve svoje memoare morao pretočiti u jednu knjigu, pogotovu što u njegovom pisanju uopšte nema neke pristrastnosti. Kao da je profesionalni istoričar!
Idi na stranu - |listaj dalje|