fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 22011 - 22.06.2009 : Slavko Jovanović - Ćurćija Srbija - best (1)

Oslobađanje puta Semizovac-Srednje


25. januar 1993. godina: Semizovački bataljon u punom sastavu ( 3 čete i interventni vod ) nalaze se na privremenom položaju između naselja Gora i Ljetovik. Prije tri dana bataljon je osvojio veliki prostor sa lijeve strane komunikacije Semizovac - Srednje gledano iz pravca Semizovca. Sa druge strane ceste prema Dubovom polozaje su držali borci iz Grabljeve Njive i Dubovog. Znali smo da će se uskoro ići dalje ali na kada.

Oko 10 časova stiže obavijest da se akcija oslobađanja putne komunikacije nastavlja. Svi se stavljamo u stanje pune spremnosti za pomjeranje linije. Uskoro su se zaćuli rafali iz automatskog naoruđanja ispred nas na oko pola kilometra u pravcu Srednjeg.

Javljaju nam da je naš interventni vod zašao neprijatelju iza leđa tako da su se muslimani u panici povukli prema Gorskom Brdu gdje su imali jako utvrđenu zadnju liniju odbrane.

Nakon što je obostrana pucnjava utihnula komanda bataljona odlučuje da se hitno izvrši pomjeranje linije naprijed i zaposjedne zauzeta teritorija. Uzimamo svu ratnu opremu i polako u razmaknutoj koloni nastupamo prema Ljetoviku. Kad smo stigli do Ljetovika, na putnom prevoju gdje je odlučeno da se uspostavi privremena linija zatičemo komandira 1. čete Milana Đurđića sa nekoliko pripadnika interventnog voda koji su vršili osmatranja u cilju određivanja novih polođaja. Mi prilazimo jedan po jedan i počinjemo odlagati opremu.

U tom trenutku ispred nas na oko 500 m su se začuli rafali iz kalašnjikova po čemu smo zaključili da su to muslimani. Pohitali smo u zaklone, međutim instiktivno sam se sageo da pokupim opremu u kom trenutku sam osjetio udarac u desnu stranu donje vilice, a krv mi je linula iz usta. Neko me je gurnuo u zaklon. Odmah sam postao svjestan da sam pogođen ali nisam znao ozbiljnost povrede. Prilikom otvaranja usta krv je liptala i stvarala paniku i kod mene i kod ostalih oko mene. Nakon nekoliko minuta kad je prošao šok, sam sam odredio saborca Stanka Trifkovića jer je bio najkorpulentniji da me evakuiše do kamiona koji je ostao na polaznom polođaju nekih 1000 m odavde. Stanko me je malo nosio malo vukao i stigli smo do kamiona gdje su me ubacili u kabinu i pravac dom zdravlja Vogošća.

Nakon ukazane prve pomoći prebačen sam u ratnu bolnicu Žica u Blažuju. Iako sam mnogo krvario nisam gubio svijest. U bolnici u Blažuju odmah me je pregledao načelnik bolnice dr. Milan Pejić i nakon pregleda mi, šaleći se, saopštio da sam imao ogromnu sreću da je zrno prošlo pored nosa, kroz nepce, kroz jezik i niz unutrašnju stranu vrata i zadržalo se iza desne plećke. Usput mi je polomilo desnu stranu donje vilice. Još je dodao i to da mi je on kao specijalista za otorinolaringologiju tom putanjom provlačio najmanju iglu više bi mi povreda napravio.

Nakon četiri dana saniranja rana u boolnici vraćen sam na kućni oporavak do operacije vilice. Odmah su mi došli saborci koji su bili kod kuća na odmoru i saopštili da su uspjeli uspostaviti liniju na mjestu mog ranjavanja, s tim što su uspjeli uz pomoć i drugih jedinica prvi put komplet osloboditi putnu komunikaciju Semizovac - Srednje. Osim mene u ovoj akciji nije više bilo ranjenih a ni poginulih. Hvala Bogu!

Dok sam ja bio na operaciji vilice, naše jedinice su izvršile akciju zauzimanja Gorskog Brda kojom prilikom je poginuo jedan od naših najvećih junaka Nebojša Špirić. Tada su muslimani u rasulu bježali sve do Breze ostavljajući iz sebe mnogo opreme, oružja i municije.
Idi na stranu - |listaj dalje|