fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_olovo - 21997 - 20.06.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (1)

Specijalne jedinice


Veliku ulogu u odsudnoj odbrani vanjskog prstena tokom neprijateljske operacije "Koverat", u ljeto 1995. godine, imale su specijalne jedinice koje su pridodate stalnim jedinicama: Specijalna brigada MUP-a RS i Specijalna jedinica VRS "Garda Panteri" iz Bijeljine. U toku operacija ovim jedinicama su komandovali njihovi komandanti Goran Sarić - Sara i Ljubiša Savić - Mauzer.

Baza Pantera bila je u neposrednoj blizini baze naše IDČ, u Nišićima. Ta je jedinica bila veoma mobilna, imali su kamione za transport boraca koji su prilagođeni ratovanju, sa ojačanim blindiranim čeličnim stranicama na karoseriji, po visini i debljini, sa gumenim "zavjesama" po bokovima i pozadi. Imali su veoma jaku logistiku, hranu koju smo mi pamtili od prije rata, cigarete po izboru i u količinama po potrebi.

Logistika jedinice bila je veoma brojna, otprilike je bilo pozadinaca koliko i jurišnika, s tim što su logistiku činili Bijeljinci domoroci a jurišnici mahom bili novi Bijeljinci, pristigli iz Kaknja, Zenice, Potpeći i sl. Mnogo ih je "htjela" neprijateljska artiljerija, gdje god dođu bivaju "poklopljeni", tako da su imali gubitke u poginulim i ranjenim, za kratko vrijeme više nego mi za čitav rat (mislim na naš IV i IDČ). Njihov komandant bio je veoma strog, često je znao ošamariti borca.

Specijalci MUP-a RS bili su iz svih odreda brigade, s tim da je Prvi odred (Jahorinski) bio kompletan angažovan. Njih je vodio zamjenik komandanta Uskok (ne Učo), Zdravko V. , veoma sposoban i hrabar borac i starješina. Komandant odreda Panda bio je stao na "paštetu" i nije mogao ići po brdima.

U sastavu ove jedinice bio je i naš bivši borac iz Interventnog voda Dragan Janjić. Bio je izuzetno hrabar i prebrodio mnoge bitke na Visoravni, prije nego što je, početkom 1995. godine prešao u SB MUP-a. U poslednjoj bici koju je imala jedinica, u oktobru 1995. godine na Treskavici, u jednom trenutku sjeo je uz debelo stablo da se odmori. Naokolo su padale neprijateljske granate. Dragan je imao na sebi teški pancir i šljem i nije se puno obazirao na detonacije. Jedan geler pogodio ga je sa lijeve strane, između ruba pancira i ramena i zario se u srce. Poslednjeg dana ratovanja, u poslednjem okršaju sa neprijateljem poginuo je hrabri junak iz svih bitaka od početka rata, Dragan (Drage) Janjić, rođen 1962. godine, iz Krivajevića.
Idi na stranu - |listaj dalje|