fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_razno - 21698 - 16.05.2009 : Aco - best (1)

Prvo granatiranje Blagovca


Dobro je ako je tacno da su prve granate pale sa K. Glave a i sasvim je svejedno i ako su pale sa Misoce ili Breze!

Ono sto me brine je informacija koju sam nedavno dobio, da su pale iz pravca Vraca i da su trebale da padnu na Hum ali su preletele i popadale po Blagovcu. Ono sto je sigurno je da su bile minobacacke, kalibra 120 mm.

Zaista bi mnogo voleo kada bi me neko demantovao i izneo dokaze koji potvrdjuju da granate nisu pale sa nasih polozaja.

Ipak, sve su prilike da je i bilo tako. Kao prvo, otkud tada muslimanima na K glavi minobacaci od 120 mm? Uzimajuci u obyir nestrucnost i neiskustvo mnogih ucesnika rata kao i to da se radi o samom pocetku ratnih dejstava izgleda da cu morati da poverujem u tu pricu... Nek me neko demantuje jer me boli ako je to stvarno istina...

Aco,
Danas svakakve budale pišu o ratu, a ima tu i dosta muslimanske propagande, koji nam podmeću neistine o dešavanjima u tim vremenima. Sebe smatram odličnim poznavaocem situacije na Grbavici, jer sam svaki "slobodan dan" trčao sa Sokoca na Grbavicu i bio česti "gost" u tkz. "Razmjeni".

Koliko se ja sjećam, na Vracama su bili samo bacači od 60 mm i oni su se nalazili ispod nekih zgrada, nedaleko od zaobilaznice oko Sarajeva. Minobacači 120 milimetara, koliko ja znam, su se nalazili u kasarni u Lukavici. Minobacači su se neko vrijeme nalazili i u Miljevićima, selu iza Vraca.

Predlažem ti da odeš na Google Maps i nađeš udaljenost između spomenika na Vracama i Blagovca. Ja sam dobio oko sedam kilometara, što je jako blizu maksimalnom dometu minobacača M74 i M75 kalibra 120 mm. Pred kraj rata razvijen je minobacač od 120 milimetara (model M95) koji je imao domet 9. 3 kilometra.

Druga činjenica je da je "prebacivanje Huma" priča za malu djecu. TV toranj se sa Vraca vidi kao na dlanu i svaki idiot bi mogao procjeniti da do Huma ima negdje oko 3. 5 kilometara vazdušne linije, što je moja slobodna procjena nakon petnaest godina otkako sam zadnji put bio na Grbavici.

Nikada nisam bio u posadi za minobacače, ali znam da se koordinate određuju pomoću mapa i tablica. Jednom prilikom sam razgovarao sa nekim vojnikom iz posade na Vracama, i on mi je rekao da koordinate dejstva dobijaju "depešom", i veoma često nisu ni znali koje ciljeve gađaju. Ovo sve potvrđuje da su parametre za gađanje računali profesionalci.

Na početku rata komandir voda minobacača u Lukavici je bio neki zastavnik prve klase, jako iskusan čovjek. Ne sjećam se njegovog imena, ali me je sa njim upoznao moj stric, potpukovnik Peko Tomić, koji je u to vrijeme bio Pomoćnik komadanta za pozadinu SRK-a. Pozadinski komadant SRK-a je bio Aleksa Krsmanović sa Sokoca, koga su pustili iz Haga, nakon što je sramno uhapšen u toku pregovora na aerodromu Sarajevo, zajedno sa generalom Šukućem.

U to vrijeme se u Lukavici vodilo malo više računa o tome kako se "lupa" po gradu, jer je u kasarni još uvijek bila JNA. U Lukavici je u to vrijeme bilo puno oficira i podoficira, pa je situacija bila mnogo drugačija nego na Vogošćanskom i Ilijaškom ratištu.

P. S. U toku rata su iz GŠ VRS od mene tražili da napravim program za računanje trajektorije leta minobacačkih granata, ali sam ja objasnio da je to previše komplikovan zadatak za koji treba mnogo znanja i iskustva, pa na tome nisam radio. Koliko ja znam, takav program nije imala ni VJ.
Idi na stranu - |listaj dalje|