fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

knjiga_gostiju - 21667 - 13.05.2009 : Struja - best (0)

Nacionalisti


Većini Srba nije smetala poznata "francuzica" po kojoj su bile prepoznatljive naše komšije muslimani. Nisu nam smetale ni njihove pjesme, bez obzira o kome ili o čemu pjevali. Mnoge od njih su oni vješto prikrivali pod nazivom "sevdalinka". Nasuprot tome, kada bi neki naš "djedo" prosetao sa šubarom na glavi gledali bi ga kao vanzemaljca ili četnika.

Ovo je uvod u jednu priču koja se nije baš slavno završila. Bilo je to maja '86. godine. Moj prijatelj Željko –. koji je studirao na VMA u Beogradu, pozva nas u svoju vikendicu koja se nalazila u Dubokom Potoku, mislim da je to opština Ilijaš, ali se ovo dešavalo na granici sa vareškom.

Sakupismo se nas pet-šest starih drugova, koji se nismo vidjeli odavno i uputismo se u Duboki Potok. Gitare, piće, jagnje i po koja curica, sve je bilo spremno za ludnicu. Noć je prošla bez spavanja, kad ujutro neko poče pjesmu "Tamo daleko" svi je prihvatismo. Onda se neko dosjeti "Vojvode Sinđelića", pa nakon toga opalismo po starim srpskim pjesmama koje su vrijeđale samo one koji bi se uvrijedili i na samu riječ "Srbin".

Tog jutra, neka grupa lovaca muslimana, kada su čuli našu pjesmu, zaboraviše na lov i brže-bolje se vratiše da prijave braću Srbe kako pjevaju četničke pjesme. Kako u to vrijeme nije bilo mobilnih telefona, jedan naš prijatelj dođe autom da nam kaže da se razilazimo jer neki lovci odoše da nas prijave jer smo nešto zasrali. Najveći problem je bio što je Željko bio na Vojnoj akademiji pa bi mu to bio kraj karijere uprkos tome što je bio odličan student. Sreća naša što je tu u blizini bila kuća –urića pa kada je policija pitala šta se kod nas pjevalo oni su demantovali da su to bile četničke pjesme.

Stvar se, srećom, zataškala uz pomoć debelih veza. Uprkos tome, u sarajevskim novinama je izašao jedan mali članak kako je neka grupa studenata pjevala nacionalističke pjesme, srećom na tome se i završilo. Tako ti ja ne postah popularan, a naša braća muslimani ostadoše bez naših skalpova.
Idi na stranu - |listaj dalje|