fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mico_vlahovic - 21604 - 05.05.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Mićo Vlahović


Mićo, Mićo, Mićo........

Bio je to čovjek koji se ne može opisat sa par rečenica. Mićo je došao u Vogošću da bi pomogao svom narodu. Tokom rata nije tražio ništa za svoje učešće. Ratovao je hrbro i dostojanstveno.

Mićinu dobrotu su koristili neki koji su se krili iza njegove hrabrosti. Mićo je išao ispred svih, a neki njegovi borci se često nisu pojavljivali ni na polaznom položaju. Miću su svi voljeli. Nema oficira koji je imao da kaže nešto što bi ukazivlo nešto loše o Mići.

O Mići se u to vrijeme pričalo sve najbolje. Mićo nije bio oštar prema ljudima koji su se krili iza njegovog imena. Komanda je smislila da smijeni Miću kako bi očistila njegovu jedinicu. To je bio samo jedan taktički potez komande, koji Mićo nije mogao da učini svojim drugovima. Vrlo brzo su Miću, vratili na mjesto koje zaslužuje.

Za postavljenje Alija na mjesto komandira voda nakon Mićine pogibije je bila, možda jednim djelom i moja krivica. Ali se u Lađevićima istakao hrabrošću. Ja sam malo više hvalio njegovo učešće u toj akciji, pa je Komanda došla na ideju da bi on mogao zamjeniti Miću. Bio je to veliki promašaj!

Ali je bio sklon kriminalu i narkoticima. Komanda je odmah po njegovom postavljenju, shvatila grešku i povukla Alija sa tog mjesta. Tom prilikom su mnogi borci bili raspoređeni po drugim jedinicama. Nakon toga je formiran Jurišni bataljon. Komandant je bio stariji vodnik Perić koji nije volio da hoda po asfaltu, a kamo li po blatu i brdima. Za komandira jurišnog voda je postavljen Dugi. Imo je dobru i hrabru ekipu. Njihov komandant često nije znao ni gdje je položaj na kojem su njegovi borci.

Nakon Mićine pogibije se osjećao nedostatak kadra za ofanzivna dejstva i uspjehe u njima.

Mićo je u ratu dao sve što je imao. Zato mi danas imamo obavezu da ga vratimo među žive. Jedna ulica u njegovom Aleksandrovu je samo jedna sitnica koju je on zaslužio od svojih preživjelih saboraca.
Idi na stranu - |listaj dalje|