fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mico_vlahovic - 21583 - 03.05.2009 : Oko Bijeljina - best (1)

I.D.V.


Posle bezbroj problema koji sam imao sa Blagovačkom komandom ( bilo je tu dosta lopova i ratnih profitera ) kulminacija je bila kada mi se supruga trebala da se porodi. Bio je to početak decembra 1992. godine. Tražio sam od Komande da me, nakon što sam mjesec dana proveo na liniji, da mi daju nekoliko dana da budem kući uz moju suprugu kako bih je mogao odvesti da se porodi. Jedini doktor koji je mogao obaviti taj posao se nalazio se na Ilidži. Bio je to Vlado Mehmedpašić, čiji je otac zajedno sa Gavrilom Principom učestvovao u atentatu na Franju Ferdinada.

Brigada mi nije dozvolila da ostanem kod kuće, i pravdali su se da nemaju dovoljno ljudi za položaj. U isto vrijeme, mnogi su dobijali dozvole da odvuku golfove u Srbiju i da ih tamo prodaju. Zbog toga sam odlučio sam da se više nikome ne javljam dok mi se supruga ne porodi, na šta je Komanda ( Luka, Miladin, Trobok, Vasilj ) dala nalog Vojnoj policiji na me privede. Moji drugari su Komandu izvjestili da me "nisu mogli naći".

Nekako u to vrijeme sam od pokojnog Toše čuo da se u Vogošći formira Prvi diverzantski vod, pa sam odlučio da se probam prebaciti tamo. Tošo mi je sredio da porazgovaram sa Robertom, komadantom brigade. Nakon toga sam otišao u Prvi diverzantski vod, gdje sam i upoznao Miću Vlahovića i tako postao trinaesti član ove jedinice.

Brojno stanje u jedinici se mijenjalo iz akcije u akciju. Pošto je Mićo bio stanac u Vogošći, a bilo je tu i dosta izbjeglica kao i dobrovoljaca iz Srbije, mi "domaći" smo u Prvom diverzantskom vodu sačinjavali manjinu jer nas je bilo svega pet do šest.

U početku je bilo i onih koji su u našu jedinicu gledali sa nepovjerenjem, pa su nam čak pravili i razno-razne pakosti. Jednom prilikom su sklonili Miću sa mjesta komandira i umjesto njega doveli jednog "borca" koji nije znao ni pušku rasklopiti, ali je zato znao ukrasti. Zatim su nas na kratko rasformirali i rasporedili po drugim jedinicama. Međutim, prvom prilikom kada je "zagustilo", opet su nas sakupili i kao takvi smo opstali sve do Mićine pogibije.

Čujemo se mi i danas i još uvjek smo tu, da se nađemo jedan za drugog, zlu ne trebalo.
Idi na stranu - |listaj dalje|