fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 21535 - 29.04.2009 : Struja - best (0)

Godišnjica tragičnog događaja


Trećeg maja 2009. godine puni se 17 godina od tragične pogibije deset srpskih junaka na Banjeru, tačnije kod Todorovića kuća. Od njih dvanaest brace, rođaka i komšija preživjese samo Tihomir i Momir Bukarac. Tihomir je bio pogođen sa par metaka, a Momir je imao čak sedamnaest metaka u tijelu. Tihomiru je još teže pala ova tragedija jer je bio u bolnici dok su mu sahranjivali brata, koji je poginuo na samo par korak od njega.

Sredinom aprila 1992. godine je bilo nekih provokacija od strane muslimana ali je to bilo daleko od rata. Pošto su i jedna i druga strana imale svoje nevidljive granice toga tragičnoga jutra grupa srpskih momaka je krenula u uobičajnu patrolu. U to vrijeme nije bilo iskopanih rovova. U međuvrenu, grupa džihadlija se dobro utvrdila u kuću, jer su bili sigurni da će ta grupa srpskih momaka da prođe baš tim putem. Vođeni neiskustvom, kretali su se u grupi i ne sumnjajući da ih tamo čekaju komšije Visočani. Kada su prišli dovoljno blizu, džihadlije su otvorile vatru. Sve je izgledalo kao na strelištu na kome se gađaju glineni golubovi. Za par sekundi polovina je vec bila izbačena iz stroja.

U međuvremenu, grupa pokojnog Marka Koponje je čula pucnjavu i nevjerovatnom brzinom došla na lice mjesta. Međjutim već je bilo kasno za naše borce ali ne i za džihadlije. Pošto naši borci sa Banjere nisu imali uniforme u prvom trenutku je bilo vrlo teško znati ko su naši, a ko su njihovi. Vidjevsi izmasakrirana tijela naših boraca svima je pao mrak na oči. U jednom trenutku iza grupe leševa pojavi se neka glava, jedan od momaka iz interventne okrenu pušku da ga potvrdi na nesreću to je bio ranjeni Momir. U poslednjem trenutku Tihomir, koji je takođe bio ranjen prodera se: "Ne, to je naš! " i tako mu je spasio život.

O strahovitom kontranapadu mislim da je suvišno i da pišem. Kod par Cigana u džepovima su nađeni pozivi na vojnu vježbu od strane visočkog VO.

Treba pomenuti i to da su muslimani na svim dijelovima Ilijaškog ratišta prvi počeli sa napadima, ali im se svaki put to odbilo o glavu. Muslimani Zenice, Kaknja, Visokog, Breze... bili su ubjeđeni da će Ilijaš da pregaze za par sati, ali se to nikada nije dogodilo. O njihovim strahovitim gubicima neka oni sami pišu.

Zahvaljujem svim srpskim vitezovima koji su u bezbroj ofanziva uspjeli da sačuvaju Ilijaš, a onima koji svoje živote položiše neka je vječna slava. Amin!
Idi na stranu - |listaj dalje|