fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_nisici - 21474 - 23.04.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (2)

Međedi sa Zvijezde


Početkom 1995. godine došlo je do prestruktuiranja jurišnih jedinica. Beli Vukovi Srđana Kneževića su izdvojeni iz sastava Prve romanijske brigade i potčinjeni komandi SRK-a.

Komanda Prve romanijske pristupila je formiranju nove jurišne jedinice. Kao jezgro je poslužio dotadašnji interventni vod Nišićkog bataljona i bio je otvoren prelazni rok za prijem dobrovoljaca u Izviđačko-diverzantsku četu (IDČ) po sistemu "ko god doš"o dobro doš"o".

Novoj jedinici pristupili su borci iz Trećeg bataljona i to mahom oni sa najviše iskustva u borbama kao i neki članovi komande. I komandant bataljona Sava Šikuljak je odlučio da se zahvali na povjerenju i pređe u IDČ.

Jedinica je bila formirana kao dvije zasebne cjeline, od kojih je jedna bila sastavljena od "Nišićana" a druga od onih "preko vode", tzv. "Brguljaka". Načelnik štaba brigade je dao jako suvislo obrazloženje, kao: "Znamo mi da se vi ne trpite među sobom, od pamtivjeka, pa da ne bude međusobnih konflikata".

Ono, jeste da su bile poznate marisane po teferičima iz šezdesetih i sedamdesetih upravo između ova dva "entiteta" ali je iza ovakve podjele i organizacije stajalo nešto drugo, što nije zgodno ovdje komantarisati. Dakle, jedinica je imala dva komandira, Malog i Savu, kao švedska fudbalska reprezentacija dva selektora.

Kad se u razgovoru boraca dotakla tema imena jedinice, jer sve su slične formacije na obje zaraćene strane imale "umjetnička imena", Ostoja M. je iznio svoj prijedlog: "Svi jurišnici su neki vukovi, sa Drine, sa Vučjaka, Beli"To je već postalo izlizano, hajde da se mi zovemo Međedi. Međed je opasniji od vuka. Pošto nam je u zavičaju najveća planina Zvijezda, a ona je puna međeda, onda budimo Međedi sa Zvijezde".

Ovo ime je, naravno, služilo za "internu" upotrebu i zezanje i nigdje nije upisano.

Jedinica je koristeći primirje u februaru i do polovine marta bila na pripremama i "uigravanju" na Čevljanskom polju i njegovom širem obuhvatu. Veliki udarac za sve bila je pogibija Gorana Glišića po povratku u bazu, 13. marta "95.

U aprilu polovina IDČ bila je na Teočaku i vratila se bez ranjenih i poginulih.
Idi na stranu - |listaj dalje|