fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca - 21410 - 17.04.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

Socijala Nove Drinčića


Ovo je dokaz de se ne treba pisati nešto što se nije vidjelo svojim očima. Novo Drinčić je bio u mojoj jedinici skoro čitav rat. Bilo mi je žao šta je proživio na početku rata. Zbog toga sam počeo da ga sklanjam sa opasnih mjesta tokom rata.

Kada smo izgubili Lađevički potok(*), dobio sam naređenje da pokrijemo jedan dio terena u tom regionu. U mojoj jedinici je bio Novo Drinčić. Pokrivali smo tri rova na kojim smo organizovali smjene. Jednu noći, dok sam bio na spavanju, poče pucnjava u jednom rovu. Nije mi bilo jasno šta se dešava, jer su sa mnom bili sve iskusni borci koji noću nisu trošili municiju na šumske životinje. Ustadoh i pođoh do rova iz koje se čula rasprava. U rovu su se Šiki i Novo žestoko raspravljali. Ušao sam u rov da vidim šta se dešava. Šiki je bio ljut jer je Novo pucao po krovu od rova. Svi smo znali koliki trud treba da se izgradi jedan takav rov.

Kiša je neprekidno padala i krov je počeo da curi. Rov je bio uništen samo jednim rafalom. Pitao sam Novu zašto je pucao.

Počeo je da priča nevjerovatnu priču. Rekao je da se muslimanski borac privlačio prema njegovom rovu. Gađao ga je čaurom, sa kojom ga je pogodio u nos. Nakon toga mu se popeo na krov od rova. Pomislio sam da je Novo pukao od silnih borbenih događaja.

Sutradan sam ga povukao sa linije. Nako toga sam ga stavio u saobraćajni vod. Kako je bio polupismen, često je pravio smiješne ispade. Jednom prilikom kao saobraćajac na punktu pregledao je dokumente nekom vozaču. Dok mu je pregledao saobraćajnu dozvolu pitao je vozača, gdje ti je slika. Nakon tog su počele šale na njegov račun. Ubrzo poslije toga sam ga sklonio i iz saobraćajnog voda. Stavi sam ga na obezbjeđenje komande, odakle ga je kasnije i Vrbas otjerao.

Jednom prilikom me nazvao Vrbas na telefon pa kaže "Sklanjaj mi onu mrcinu ispred očiju, jer ako ga vidim sljedeći put onakog, ubiću ga"! Novo je bio na rampi i kada je Vrbas nailazio on je držao cigaru u ustima i podizao rampu. Njegov stav nije bio vojnički što je komandanta često iritiralo.

Novu Drinčića sam morao skloniti iz komande. Više ga nisam koristio za borbena dejstva. Pred sami kraj rata sam ga morao udaljiti iz Vojne policije, zbog nevojničkog ponašanja.

Danas se osjećam prevarenim, saznavši da me je Novo lagao za svoje doživljaje tokom rata.


(*)Tada je poginulo nekoliko borca Vogošćanskog bataljona, među kojima i moj dobar prijatelj od prije rata srpski borac, Hrvat po nacionalnosti, Čelan Josip. Vogošćani ga se dobro sjećaju. Bio je to dobar čovjek, vedra duha, uvjek nasmijana lica. Ostao je u našem gradu sa svojom rajom da se bori od zajedničkog neprijatelja. Neka mu je vječna slava i hvala.
Idi na stranu - |listaj dalje|