fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 21378 - 15.04.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Zaboravljeni heroji


Jedna od dobrih i hrabrih jedinica na vogošćanskom ratištu, koja se ne smije zaboraviti bila je ekipa pokojnog Zorana Miličića-Zoke.

Danas se o njima malo piše i zna. Sa Zokom su bili: Janje, Grga, Mlađa, Šile, Ganga... Bila je to jedinica za koju su svi u Vogošći znali, kada su oni na liniji svi možemo bezbrižno da spavamo. Pogibija Zoke, njihovog komandira i ranjavanje Janjeta, dovelo je do rasula njihove ekipe.

Grga i Mlađa kao dva najbolja druga odlaze u jedinicu Miće Vlahovića. Samo par mjeseci provedenih u jurišnom vodu poginuo je Dragan Kujundžić-Grga. Mlađa je bio dobro potrešen Grginom pogibijom, nakon čega je tražio da se vrati u svoj bataljon. Ostali borci iz te hrabre ekipe su ostali do kraja rata u toj jedinici. Janje je ostao invalid u desnu ruku. Kao takav više nije mogao pomoći svojim drugovima u daljnjem toku ratovanja. Ipak se nije predavao! Bio je stalno prisutan uz svoje drugove, što je davalo moral mnogom našim borcima. Bio je čest gost u Bataljonu. Njegove riječi podrške su puno značila našim borcima u teškim trenucima, dok su mnogi bježali i napuštali našu teritoriju.

Konstantno je ispraćao i dočekivao svoje drugove sa linije. Invalidnost, koju je imao, ugrozila njegovu pordicu. Bio je vrhunski majstor zanata kojim ga je obučio njegov otac. Bili su to na daleko čuveni proizvođači "gusala" na prostorima bivše Jugoslavije.
Idi na stranu - |listaj dalje|