fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

knjiga_gostiju - 21293 - 07.04.2009 : Rammstein RS - best (0)

RE:Za Paljevo


Paljevo,

dominantno brdo iznad sarajevskog polja, između Ilijaša i Rajlovca, sa kog se pruža impresivan pogled na sarajevsku kotlinu od Krupca, Vojkovića, Ilidže, Stupa, Briješća, Rajlovca, Vogošće, pa na zapad sve prema Hadžićima, Kiseljaku i dalje, na jednoj strani, a sa druge strane pogled ide u daljinu iza Ilijaša, Visokog, prema Kaknju i srednjoj Bosni!

Prošlog ljeta sam obilazio taj teren, pošto moj prijatelj ima neku parcelicu gore na prodaju, pošli smo terenskim autom iz pravca Starog Ilijaša, ispod podvožnjaka od auto-puta, pa gore krivudavim uskim asfaltnim ulicama, negdje pri vrhu se prekida asfalt, i počinje makadam, a na jednoj krivini, puca širok pogled na finom vedrom septembarskom danu, na kompletnu sarajevsku dolinu!

Bila su sa nama i dvojica muslimana iz grada, i pošto smo stali da razgledamo, oni su dobacili "uh, odavde ste vi nas rokali"!

Ja sam se nasmijao i odgovorio mu "ma nisi ti to prijatelju smio gledati iz kanalizacije"!

Odatle se još uvijek jasno razaznaje nekadašnja linija fronta, šuma sa jedne strane i šuma sa druge strane linije nije istog rasta, stepenasto je veća na "našoj" strani, tako da tom razlikom crta jasno liniju nekadašnjih sukoba od Golog ramena, Mijatovića Kose, pa tamo sve do Visa i brda Žuč!

Pošli smo dalje, prosto nisam mogao vjerovati gdje su ljudi mogli živjeti, iako su grad gledali dan-noć, izgledalo mi je kao da su na mjesecu, a i oni dalekovodi, su gotovo dohvatili zemlju, na vrhu brda, i tu stoji porušena srpska kuća, u koju se povremeno svrate ti nekadšnji mještani Srbi, i tada su upravo bili tu!

Prošli smo poprijeko, putem iznad nekih imanja, koja su tako djelimično obrađena, djelimično zapuštena, vjerovatno kako je ko imao mogućnosti, a onda primičiću se nekoj kulturi, rasadniku ili običnoj šumi, vidjeli smo znakove "MINE"!!

Mene je to začudilo jer nije bilo nikakve prijeke potrebe da to u toku rata bude minirano, pa sam pomislio da su to Srbi povratnici postavili znakove i upozornu traku, da bi spriječili muslimane da im sjeku šumu u drva!

Ili da je to jednostavno muslimansko šumarstvo uradilo, iz istog razloga, uglavnom razgledali smo parcelu od mog kolege, on je postavio neku cijenu za prodaju, ovi momci što su bili sa nama, rekli su da će razmotriti, i tu se završilo to moje upoznavanje sa ovim impresivnim brdom!

Drago mi je da je gospodin, koji je pisao tekst o Paljevu, razjasnio tu misteriju, minskog polja u sred srpskog teritorija!
Idi na stranu - |listaj dalje|