fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_nisici - 21225 - 29.03.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (2)

Patagon Olovčić


Ko je, šta je i odakle potiče dao je do znanja na početku svoga obraćanja, urinirajući po knjizi Jeremije Perića - Ješe. A kako i ne bi, Jeremija je u knjizi naveo imena žrtava ustaškog terora iz perioda 1941-1945 na području opštine Olovo.

Prerezanih vratova četiri godine jame su punili svojim tjelesima nesrećni Srbi iz srpskih sela. Egzekutori njihove komšije a njegovi babo, dedo, amidža, dajdža.

U Olovu ima jama,
Puna Srba natrpana.


Pjevalo se tajno po sijelima u doba "bratstva-jedinstva".

Povampirene ale prošlosti htjele su, željele i pokušale da krajem XX vijeka dovrše djela njihovih krvavih predaka. Nisu uspjeli jer su pročitani, jer su još svježe i nazacijeljene rane bile. Zato je Zoka izabrao PM M72, umjesto komšijskog noža pod grlom.

I nakon svega olovski patak sada šilji o multietičnosti. Pljunuta zvanična politika "zelenih". Postoje još uvijek dobri Srbi koji idu u lov sa svojim komšijama. I niko ih ne dira. Pa još kad bi svi bili kao Gavrić i Palangetić. Eh, pa onda bi se tek sve znalo o svima. A zemlje bi cvjetala, sve Bosanci: muhamedanci, katolici i nekrst.

Mada, i ovako "znaju" oni o nama. Pa zarobili su dnevnik komandira čete koji je "kliznuo" sa Mačka. Ma da nije komandant korpusa možda? Jako je bitno "dunjaluku" nišićkom šta je tu napisao jedan dokoni rovaš koji je bio umislio da je bezbjednjak. Ko je šta rekao i ko nije došao na smjenu, je li nestalo cigara i tuče li Jovan Šepur konja kutlačom po sapima kad nosi ručak.

Znaju ono što su im ispripovijedali "dobri Srbi" koji su se vratili pa im ližu sahane i izmišljaju o događajima koje nisu ni vidjeli. Ali su dobro čuli. Poput moga rođaka Boška Pejića, koji sada živi u Sabancima, koji nigdje nije bio ali se naslušao. A sad toliko dobar da čak i tuče rođake koji dođu da obiđu svoju očevinu. Eh, da im je takvih Srba.

A partijska je i sada u sehari. Nekad je bila u kovčegu, ali se "progovorilo" i propisalo na "bosanskom". Pa turske i arapske riječi postale kao rod rođeni. Šteta što ih više nije upamćeno, "bosanski" bi bio bogatiji.

I nije nacionalista. Bio je "malo" u SDA, sad je u "za BiH" ili SDP ili ko zna dokle je dogurao i koliko je članskih u seharu potrpao. "Strašna" je razlika među tim kvazipartijama u programu. A rukovodstvo multinacionalno, Bošnjaci, Bosanci, muslimani. Budućnost zagarantovana.
Idi na stranu - |listaj dalje|