fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nisici - 21178 - 23.03.2009 : Struja - best (1)

Ratne igre (2)


Čitajući ovaj tekst "Vogošćanina Pravog" tako sam se od srca ismijao, kao što mi se nije odavno desilo. Podsjetio me je na naše budalaštine od kojih je moglo i da se strada. Čitav rat sam molio Boga samo da ne poginem uludo. Prije ove strašne akcije "Ratne igre (2)", moram napisati kako se može glupo poginuti.

Perivoj. Posle vraćanja naših linija, tu noć smo morali zadržati položaj jer su se neki momci razišli iz rovova vjerovatno ožednjeli ili se malo prepali, to više nije ni važno. Noć je bila jako hladna. Moj brat u životu nije stavio šljem na glavu, kada je trebalo da zamijeni jednog saborca na straži, vidje da mu je šljem podrosio. Reče mu: "Daj mi taj šljem juče sam se ošišao". Tek što ga je stavio začu se udarac u šljem. Da je udar bio jak vidjelo se po tački na šljemu, ali pucanj niko nije čuo. Tako moj buraz ostade živ. Ko bi od bruke ispričao kako čovjek glupo poginu.

Sada dolazi "Ratne igre (2)". Položaj Kostrača, dominantna kota iznad Breze, Župče, Avdibegovića i Salkanovog Hana. Jutro hladno, maglovito, mjestani sela Sovrle poranili da po magli zasiju svoje bašte i svi čekamo da nikne i poniče kupus (od tada ga i ne jedem). Kada se magla malo raziđe Mirko me zovnu i reče: "Gledaj zečine u kupusu. Pošto smo imali jednu tandžaru u rovu, uzeh je, opalih i zec nesta. Vidio sam da sam ga pogodio ali oni nisu.

Kao i obično postao sam ko čajna kobasica serviran za meze. Da do toga ne bi došlo zamolim Vasu da siđemo do kupusa što on i prihvati. Ostali pristadoše da nas štite. Prepuzasmo do kupusa ali zeca nema. U tom momentu zapuca po nama. Od puzanja nije bilo ništa jer smo bili visočiji od kupusa. Skočismo i nastade bježanija. Vaso pade, i ja pomislih da je pogođen, a on je naletio na zeca. U svoj toj panici on ga je ščepao i donio ga do rova. Jedino što mi je rekao je: "Jeb'o te zec". Naložili smo vatru, a ja sam otišao kući po aparat za slikanje. Tu sliku sa zecom čuvam i dan-danas. Zeca niko nije okusio, jer je bio kao armirani beton kada smo ga ispekli. Pametnije bi mi bilo da sam ga preparirao.
Idi na stranu - |listaj dalje|