fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_nisici - 21135 - 20.03.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (1)

Tenkisti sa Nišića


Moj je princip da najviše vjerujem svojim očima pa tek onda dolaze priče i pripovijedanja drugih. Namjera mi nije da vršim poređenja, ko je bio hrabriji, ko kukavica...

Kao neposredni očevidac koji je dejstvo tenkiste Šućura 7. novembra 1994. godine posmatrao sa Gradine i vidio sva mjesta koja su tada pogođena zapisao sam viđeno na ovim stranama.

Ne mislim da je on junak nego hladnokrvni ubica koji je tada ubio tri bespomoćna čovjeka iz Druge romanijske brigade sa Sokoca i ojadio tri srpske porodice. Njegov stil bio je : izađe na rikverc na Stuparevačku kosu, ispali hitac i odmah bježi za brdo.

Mogao je biti poklopljen i artiljerijom ali se ona nije oglasila, mada smo mi tražili da dejstvuje i opisali cilj. Čak je nekoliko ljudi iz Armije BiH stajalo na Stuparevačkoj kosi i posmatralo ciljeve koje je gađao tenk. Mi nismo mogli tada dejstvovati jer nam je svo oruđe nije bilo postavljeno poslije povlačenja prethodnog dana.

Naši tenkovi nisu uzvratili tada Šućuru a jesu izvodili pokrete, vjerovatno se postrojavajući zbog Mladića (što je naveo Struja ) koji je i stigao helikopterom, kako je i opisano ranije.

Okruglički bataljon nikad nije imao tenk pa samim tim ni tamošnji vodoinstalateri nikada nisu mogli ni biti tenkisti.

Nišićki bataljon imao je jedan tenk od 1992. godine. Jedan od tenkista, Marinko Gutić, rodom od Kaknja, poginuo je od granate 19. maja 1994. godine na Nišanima.

Komandir tenka poručnik J. R. bio je školovani tenkista u ŠRO prije rata, po profesiji mašinski tehničar. Ranjen je od maljutke u novembru 1993. godine na Malinovici. Samo što je prezdravio ponovo je ranjen na Nišanima kad je poginuo Gutić. Da se skrivao za brdo vjerovatno ne bi bio pogađan i ranjavan.

Putujući iz bolnice 30. maja '94. teško je stradao u saobraćajnom udesu kod Srednjeg kada je "jugo" pregazila 110-ka vojne policije i ostao invalid. Tada je poginuo Rajko Delipara, koji je raspoređen na tenk umjesto Gutića.

J. R. sada živi sa porodicom na Sokocu i preživljava radeći povremeno na "brentama" i kopajući kanale.

Poslije tragedije na Nišanima, nišićki tenk je predat Brigadi jer nije imao više ko da ga opslužuje.
Idi na stranu - |listaj dalje|