fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

softver - 2100 - 08.09.2005 : Pero Rogatica - best (1)

Šta su virusi i trojanci


Ranije sam pisao o političkim temama, istoriji, kulturi ali ovaj put kao sto sam obećao da ću malo pisati i o računarima, pa Željko, obzirom na to da si visokoobrazovan stručnjak iz oblasti informatike, dajem ti za pravo da moje naredne članke koriguješ, zavisno od tvoje procjene.

Za pocetak, pisaću o virusima. Virusi su zaprvo programi koji se zlonamjerno instalisu na računarima, da bi programi na inficiranom računaru ili radili s greškom ili bi bili potpuno uništeni.


Pošto je internet tehnika koja egzistira već 35 godina, tako su se razvile različite vrste virusa, koji imaju različite funkcije, zavisno od mašte hakera koji su ih kreirali.


Najopasniji virusi su zapravo "trojanci", koji su naziv dobili po trojanskom konju iz stare Grcke. S obzirom da naš narod još uvijek nije dovoljno informatički edukovan, surfajući netom, klikćući na svaku "OK" ili "Yes" opciju koja se pojavi u "popup" reklamama, na svoj računar nesvjesno instališe "trojanca". Neki trojanci imaju funkciju da pokupe sve važne podatke na zaraženom računaru i da ih proslede hakeru koji ih je kreirao, neki ometaju rad procesora ili pojedinih programa, a neki, poznatiji kao "dialeri", konekcijom korisnika na mrežu automatski pozivaju udaljene telefonske brojeve, tako da korisnicima dolaze veoma visoki TF računi, nekad i 300-400$ mjesečno.


Osim toga, virusi se mogu slati e-mailom, potencijalnim žrtvama, a ovi opet ne znajući da su zaraženi, mogu da zaraze svaki racunar sa kojim kontaktiraju.


Od virusa i hakera nemoguće se u potpunosti se zaštititi, ali se njihove namjere mogu znatno sprečiti.

Najbitinije je izbjegavati porno sajtove, i surfanja po sajtovima hostovanim na free servere (vecina linkova www:sokolac:s5:com je hostovana na www:bum:ru, tako da neupućen korisnik može veoma lako da pokupi "trojanca", a svaka posjeta www:sokolac:s5:com na mašini posjetioca instalise cookie "data miner", tako da je nakon posjete istom, masinu neophodno "očistiti "nekim AVP), i ne otvarati sadržaj nepoznatih e-mail pošiljalaca, nego iste prije čitanja izbrisati.
Idi na stranu - |listaj dalje|