fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

profiteri - 20988 - 10.03.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (1)

Ratni profiteri


Cijeneći iznimno gospodina Mlađu, njegov ratni doprinos odbrani Srpstva i nastojanje da se objavi istina o ratnim profiterima, lešinarima i neljudima koji su "operisali" na Nišićkoj visoravni u vrijeme dok su čestiti i pošteni gladovali, krvarili i davali sve što imaju pa i živote, istine i pravde Božije radi, odlučih da ga dopunim u stvarima koje su mi poznate.

Likovi i djela aktera iz moje "mjesne zajednice" su mi mnogo poznatiji nego npr. Gerze Jovanovića iz Karića. Tako npr. selo Hadžići "tuto kompleto" bilo je u "biznisu"; Perkovići a naročito Spomenko zv. Tuljo, sada u Srbiji privatnik, sestre Blaža i Draža, sada takođe u biznisu. Bajdale ( Ivanovići ) svi osim Stjepana a naročito Slavko i žena mu Nada. Đukići, a naročito Radislav, Stjepan, poslije rata oficir VRS u Sokocu.

Prilikom jedne akcije naših organa bezbjednosti, u vrijeme dok smo bili u 2. romanijskoj MTB, u septembru "93. uhapšena je Rahima Alikadić iz Crne Rijeke, žena Amirova, duboko iza naše linije, u Hadžićima... Radila sa Bajdalama.

Iz Buljetovine su najviše "radili" braća Eskije, sinovi Lukini, Momčilo, Krsto i Danko.

Đuke su Rajko, Srpko i Bojo a naročito kćerka mu Radinka, udata za Milana Sando iz Borka.

Todorović Veljo je specifičan i po tome što je u vrijeme kad područje pod kontrolom Armije BiH nije imalo struju istu je prodavao muslimanskoj komandi (kabl od njegove kuće do komande! ? ).

Puškić Nevenko i Puškić Slavko - Tarzo do pojave šverca su bili među najboljim i najhrabrijim borcima na visoravni. Niti jedna akcija ih nije "mašila" a i pokojni Mlađen Leka-Vuk, iako invalid u nogu, učestvovao je npr. na Medojevićima. Tarzo je ranjen u vrat kada ga je pucala Korpusna policija, koja se takođe bavila švercom ( poručnik Matić iz Šekovića... ). Kasnije se vratio ratovanju ali nije imao sreće jer se teško razbolio na plućima kada je dobrovoljno otišao na Treskavicu u Jurišni bataljon kod N. M. - M. i tamo se smrzao.

Risto Stjepanović je rodom iz sela Planinica ( kao i Mladen Durić - vladika Grigorije ). On se bio baziran na saradnju sa postrojbom HVO "Bobovac" i to sa samim vrhom, čije je časnike Pejčinovića i Dužnovića često dovodio na razgovore sa našim oficirima i predstavnicima vlasti. Kada je Mlađo sa ekipom došao na Brgule ( prelazak iz 2. romanijske u Ilijašku brigadu ) Risto je pronašao angažman u Vladi Republike Srpske, Ministarstvo trgovine, i tu proveo ostatak rata.

Ratko Adžić se suprotstavio prolasku konvoja Milovana Žugića ali mu je "odozgo" skrenuta pažnja na neprimjereno ponašanje ( Žuga je imao odobrenje Vlade ) pa se i on kasnije dosjetio biznisa i bavio se istim uz pomoć svojih "logističara" Ratka Kakuće i Brane Damjanovića - Brade.

Ilija Sando (neko ga je pomenuo kao švercera) je bio čestit i hrabar borac, o čemu znaju svi koji su bili uz Vrbasa u novembru i decembru "93. On je sa još jednim borcem ostao u januaru 1996. na straži u Crnoj Rijeci kada su svi drugi otišli tražiti "glavi selameta".

Petar Trifković je najljigaviji oblik ratnog profitera, koji nije dao iz džepa ni dinara ali je svo vrijeme trpao.
Idi na stranu - |listaj dalje|