fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilidza - 20949 - 08.03.2009 : Savke NS - best (2)

Vojna Policija iz Nisa u Sarajevu


Krajem aprila 1992. godine, kasarna u Nišu dobi uzbunu. Poređali nas 30-tak vojnika Vojne Policije i biraju ko će na zadatak. Pričalo se da se ide u Bosnu, ali nije bilo sigurno.

Kad su izabrali nas nekolicinu, rekoše ko neće ne mora, možda se ide u Bosnu ali nije sigurno? I još rekoše da bi bio red da oni koji su rođeni u Bosni obavezno idu.

Ja se nisam ni najmanje dvoumio hoću li ići ili neću, jer sam rodom iz Bosne tačnije sa Manjače, i bilo mi je veliko zadovoljstvo da odem u Sarajevo.

Beograđani odbiše da idu i nas desetak ode za Ljuboviju, a nakon par dana u Han Pijesak, pa konačno u Sarajevo, tj. Lukavicu. Išlo se kroz neke gudure i sumetine, u onom policijskom transporteru.

Lično nas je "Veliki General" dočekao u Sarajevu, tačnije Lukavici, mi smo inače pratili kolonu kamiona koja je valjda išla da nešto izvlači iz Sarajeva ili tako nešto.

Bili smo tamo nekih mesec i po dana, pucalo je sa svih strana, mi nismo mogli da se dokažemo nešto posebno. Pucali smo i mi u par navrata tamo negde preko aerodroma, valjda je Ilidža, i još jednom kod Dobrinje kad sam ja malo ranjen od granate. Čije granate ko zna.

Nije mi nikad bilo jasno zašto Srbi nisu uzeli Sarajevo, a mogli su za 24 sata da ga uzmu... Čak su i Aliju poganog bili uhvatili pa ga pustiše, bio sam tad tamo... Kao i onda kad je bio onaj masakr u Vase Miskina, gde su Balije same sebe izrokale, to je tačno i istina.

Ja sam čak planirao da ostanem tamo na ratištu i da se ne vraćam u Srbiju, ali kad sam video tolike uzaludne pogibije a Sarajevo ispred nosa a ne uzima se odlučio sam da se vratim, a i komandir mi je pretio da ću biti dezerter ako tamo ostanem???

Žao mi je što je Sarajevo danas muslimajmunsko, žao mi je srpskih boraca posebno mojih vršnjaka koji su poginuli ili ostali invalidi na sarajevskom ratištu.... Kako boraca, tako i civila...
Idi na stranu - |listaj dalje|