fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

grbavica - 20897 - 04.03.2009 : Pitar Sarajevo - best (0)

Prelazak na drugu stranu


Pošto sam učesnik rata sa "one" strane, napisaću jedan istinit događaj. Krajem 1994, pored mosta simboličnog naziva "Bratstvo i jedinstvo" i policijskog punkta, primjećen je vidno zbunjeni vojnik koji je pokušao preći na drugu stranu. Imao je maskirnu uniformu VRS i PASP. Policajci su zagalamili na njega, misleći da se radi o vojniku Armije BiH, da ne prilazi mostu jer će pucati "sa one strane". Natjerali su ga da priđe punktu a kad su mu zatražili dokumente, ustanovili su da se radi o srpskom vojniku.

Noć prije, pod uticajem alkohola, prešao je sa Grbavice preko Vrbanje mosta u grad. Niko ga nije primjetio, ni srpska ni naša straža. Kad je stigao do bivše Robne kuće, po sopstvenom priznaju, došao je sebi i skontao gdje se nalazi. Strgnuo je oznaku VRS sa ramena i čitav dan je lutao po gradu, a radi uniforme i puške, niko ga nije zaustavljao ni kontrolisao. Čak jednom policajcu dao cigaru da zapali. Poslije se približio skupštini i zgradi Izvršnog vjeća da vidi mogućnost prelaska na onu stranu. Tu su bili rovovi i poveća koncentracija vojske pa je smislio da priđe mostu ali radi Unprofora na sredini mosta, nije smio da pretrči na drugu stranu, jer bi ga ovi zaustavili i sasvim sigurno vratili na stranu sa koje bježi.

Dok je to pričao, počeli su ga tući a on je samo govorio-zovite mi Jozu (komadanta Laste). Taj vojnik je priveden u stanicu a ubrzo je došao i Jozo. Prepoznao je tog srpskog vojnika jer mu je isti spasio život prilikom zarobljavanja u Rajlovcu, kad je bio u pratnji Kardinala Puljića. Iz transportera UN-a su izveli Jozu i ispitivali ga par dana dok, na intervenciju Kardinala i UN-a, srpska strana nije natjerana da ga razmjeni za neke zarobljene vojnike.

Srpski vojnik je, na intervenciju komadanta Laste, isti dan doveden do punkta UN-a na mostu i pušten da ide na drugu stranu. To je živa istina a pisanja kako je neko sjedio u "Parkuši" koja je bila sva razvaljena i spavao u parku pored baze specijalne jedinice MUP-a je nebuloza.
Idi na stranu - |listaj dalje|