fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 20880 - 02.03.2009 : Mladjo - best (0)

Radenko Marković, Luka


Pokojnog Luke sin i Struja upitaše i sjetiše se pok. Radenka Markovića, pa osjećam potrebu da napišem par riječi o tom najhrabrijem i najsposobnijem vojniku koga sam imao čast da poznajem.

Pokojni Radenko Marković je poginuo na Ravnama kod Vlaškova od tzv. "prijateljske vatre", što nije nikada bila nekakva tajna, te molim da se zbog poštovanja prema njemu ne ispredaju kojekakve priče tipa izdaje, prodaje i slične gluposti kojima smo mi skloni.

Junaka nam ubi geler od našeg "boforsa", koji ga pogodi u vrat, a veličine zrna pšenice, ispaljenog iz kasarne u Misoči. Zajedno sa Srletom izvlačih ga ranjenog, pod strašnom našom vatrom koju smo trpjeli, a sve zbog neiskustva, loše koordinacije i naše svojeglavosti i naravno nesavjesnog obavljana svojih dužnosti od strane par ljudi u lancu komandovanja.

Pokušali smo mu pomoći, ali ne znadosmo... ne smjedosmo... ma, ne znam, valjda se prepadosmo istine da nam na rukama umire naš komandir, naša dika i ponos, naš čestiti Radenko. Evo, i nakon sedamnaest godina me razdiru sumnje da smo ga mogli spasiti, ali eto... !

Tvoj pok. otac Luka je bio i ostao naša junačina koji je, između ostalog, oplakivao našeg Radenka i koji je njegovu pogibiju doživljavao kao lični gubitak, baš kao što i mi oplakivasmo našeg Luku. E, moj sinko, to su naši najveći heroji i junaci, kao što je i tvoj čestiti striko Aćim, koji srećom živ ostade!

Neka im je laka crna zemlja i od Boga im prosto!
Idi na stranu - |listaj dalje|