fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 20813 - 26.02.2009 : Razvigor - best (1)

Muslimanski izvori o deblokadi


Odlična ti je ova priča Vogošćanine, pogotovo sa ovim dopunama. Čuo sam za tog bageristu. Mislim da je taj bagerista trebao da "zaore" sam put Semizovac - Srednje, kako bi sprečio dotur i manevar našim snagama, dok oni ne uvedu veće snage. U svakom slučaju, pao vam je u ruke, a da nije obavio posao. Postaviću danas jednu priču koja će se nadopuniti na tvoju, istog sudbonsonog dana su se odigrale.

A evo šta sami neprijatelji pišu o toj ofanizivi, ovo je citat iz njihovih novina.

"Kada je pakao počeo, znao sam samo da nam se zadatak zove - Lukavica. Ne znam sta smo trebali, ali znam da ništa nismo uradili... U prvom napadu imali smo jednog poginulog i četiri ranjena", kaže jedan hercegovački borac, i danas nesigurno objašnjavajući gdje je, zapravo, ta Lukavica.

"Treći put smo presjekli trebevićku cestu. I treći put se sve završilo na isti način: mi krenemo, sve uradimo, zadatak obavimo, i onda, kada treba stići pojačanje, kada trebamo ostati, počinje serija granata, počinje smrt i problemi", priča je sarajevskog borca. Oni koji su u akciji deblokade učestvovali na Nišićkoj visoravni, još su ogorčeniji: "Artiljerija HVO-a iz Dastanskog trebala je pokrivati našu liniju. Njihov komandir je napravio raspored, ali se onda naš komandant pravca "dosjetio" da su oni ipak HVO i tražio od momaka da ih on razbaca. Naravno, ne bismo ni mi kod njih pristali da nas raspoređuje tamo neki njihov i oni su onda rekli: "lli kako je dogovoreno, ili nikako".

Dok su se oni tako raspravljali, počeli su nas nadlijetati cetnički helikopteri, počela je pucnjava... Naš diverzantski vod je prebačen na liniju na kojoj su momci već dva puta vraćeni. Prva, udarna ekipa je krenula a za njom druga postava sa vrećalaa za spavanje - ubjedena da će tamo i ostati. Negdje 800 metara duboko u četničkim položajima dočekala ih je zasjeda: trojica mrtvih i osam ranjenih. Pet sati kasnije izvukli smo svoje mrtve i vratili se na našu liniju. Kasnije smo čuli da je tu poginulo ukupno 17 momaka, a oko 80 je ranjenih. Ništa se nije uradilo! "

Generalska prevara

Radovan Karadžić je tih dana izjavio na Srni: "Svjesno smo ih čekali. Nismo htjeli izlagati naše vojnike - jednostavno smo njih pustali u džepove i zatvarali ih. " Početna medijska euforija koja je pratila akciju deblokade jenjavala je sa sve česćim zatvaranjem tunela za prenošenje šehida: tek nedavno je prvi put javno rečeno da je akcija deblokade odnijela 404 života vojnika Armije BiH, a da je broj ranjenih dostigao cifru od 1. 360. Ni tada ni poslije niti jedan oficir Armije BiH nije prozvan niti pozvan na odgovornost. U vrijeme same akcije, ekipi koja je kao komišija boravila na terenu podnesen je i ovakav izvještaj: "Pokazali smo vareškim vlastima kako se treba ponašati. Što se tiče fronta - imamo malih problema, ali bit će bolje! " U te male probleme uvazeni starješina je smjestio sve one brojke mrtvih i ranjenih i niti jedan milimetar oslobođene zemlje. Ono što je počelo 15. juna i što je za četiri dana trebalo deblokirati Sarajevo, pretvorilo se u iscrpljujuće granatiranje i frontalno nadmudrivanje u kome je Armija Bosne i Hercegovine jako loše prošla. Jedan od bližih suradnika predsjednika Izetbegovića tvrdi da je bio svjedokom pripremanja Predsjednika da javnost obavijesti kako "treba izdržati još samo koji dan - Sarajevo je skoro slobodno" U tom času, tvrdi ovaj izvor, deblokada je već propala, a Ganić je u telefonskom razgovoru pokušao to Predsjedniku obzirno saopćiti. Nije uspio jer su iz armijskog vrha Izetbegoviću podastirane netačne informacije, u kojima se sve odvijalo po planu.

"Gospodo generali, vi ste mene prevarili", prva je rečenica koju je Predsjednik uskoro izgovorio na Proskoku.
Idi na stranu - |listaj dalje|