fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_nisici - 20725 - 21.02.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (0)

Pakleni avgust '94. -prvi dio


U julu "94. bilo je neko primirje i svjetsko prvenstvo u fudbalu. Krajem mjeseca dobili smo obavijest da su Hrvati, koji drže 14 km linije prema vareškim muslimanima, lijevo od Brgula, zbog novostvorene Federacije BiH obavezni da do 31. 7. napustili ove položaje i HVO prisajedine Armiji BiH. Za nas je to značilo dolazak u veoma težak položaj jer nismo mogli nikako ljudstvom zatvoriti prsten odbrane. Nove vijesti su nam donijele i crne oblake nad glave jer su kazale da muslimanska ofanziva počinje u ponedeljak 1. avgusta.

Napeti kao strune u ponedeljak smo čekali najavljeni napad i on je počeo odmah nakon svitanja, u suncem okupanom jutru 1. avgusta. Napad velike žestine izveden je na mjestu koje smo i pretpostavili da će biti na udaru, jer je to mjesto bilo najlogičnije za napasti. Na spoju Prve i Druge čete bila je jedna livada, široka stotinjak koraka i tu nije bilo naših rovova. Oni su bili lijevo i desno na rubovima šume, sa tranšejama i grudobranima napravljenim u polukrug. U tim rovovima bili su najbolji borci sa najviše iskustva u borbi.

Oba naša rova imala su po PAM 12. 7 mm kao i puškomitraljeze M53. Naši minobacači od 82 i 120 mm imali su upucane sve ciljeve ispred naših rovova i odmah po početku napada su uključeni u dejstvo. Naš PAT 30 mm dejstvovao je preko glava naših boraca imajući na dlanu mjesto koje su zaposjeli napadači. Baterija protivavionske artiljerije sa položaja na Starom Krstu uključena je odmah u dejstvo a sastojala se od po dva PAT-a", "boforsa" i "prage".

Ove prage posebno su se pokazale dobrim iako su pred rat bile isključene iz borbenih sredstava JNA. Naime, njihova municija se rasprskava pri udaru u grane drveća i tako "poklapa" neprijatelje iza debala poput kiše.

Neprijatelj je upao u unakrsnu pješadijsku vatru i "poklopljen" iz svih ovih oruđa.

Pola sata trajao je okršaj a huk se razlijegao po čitavoj visoravni. "Živiničke ose", "Džamijski golubovi", "Olovski džokeri", "Sokolačke kobre" upoznali su opasnosti koje vrebaju onoga ko napadne naše položaje. Pri povlačenju su dobili još dodatne "paketiće" i za očekivati je bilo da neće pokušati ponovo.

Ali, ponovo su pokušali za oko 3 sata, sada nešto razvučenije, duž linije. Prošli su standardno, kao i prvoga puta, a oko 18 časova isti slučaj.

Uspješno i bez ranjenih i poginulih a umorni i zagluvjeli od dejstava okončali smo ovaj pakleni dan. Kasnije je stigla tužna vijest da su Brgule i okolina bez borbe predati neprijatelju jer je naređeno da se linija odbrane formira ispod sela, od Čamovina prema Toljenku. Time je začepljena ona šupljina nastala povlačenjem Hrvata. Područja naseljena čisto srpskim življem ostala su pusta.

Istoga dana pri napadu na položaje Okrugličkog bataljona neprijatelj je uspio da pomjeri linije kod Kunosića a poginuo je hrabro komandir čete i jedan od najvećih boraca i heroja okrugličkog kraja Sretko Marinković - Škrba. Neprijateljski vojnici su se iživljavali na njegovom mrtvom tijelu od kojeg su odsjekli glavu.
Idi na stranu - |listaj dalje|