fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_nisici - 20669 - 16.02.2009 : Jovo Pejić Sabanci - best (4)

Stradanje Momčilovo


U ljeto 1993. godine na Nišićkoj visoravni cvjetala je trgovina između zaraćenih etničkih zajednica. Da bi suzbila nekontrolisane tokove robe i dojč-maraka, komanda II romanijske brigade, u čijem sastavu su tada bili Nišićki i Okruglički bataljon, riješila je da preduzme odlučne korake i švercere dovede ka licu pravde.

U sunčano junsko jutro u komandu Nišićkog bataljona banu ekipa za suzbijanje šverca predvođena Momčilom Lizdekom. Penzionisani milicioner, krupna starina od šezdesetak godina, sa oficirskom kapom na glavi, besprijekorno izbrijan, čist, opeglan, utegnut, predvodio je grupu Romanijaca među kojima se isticao momak u crnom kombinezonu, sa na prsima ukrštenim redenicima mitraljeza M84, visok oko 2. 10 m, plave kose i crven u faci.

Ekipa koja je ulivala strahopoštovanje zauzela je punkt na magistralnom putu gdje je prije rata bilo autobusko stajalište u Nišićima. Redom su pretresali sva vozila i hapsili sve sa spiska koji su donijeli.

Među uhapšenim našla se i jedna krupnija riba, član Toljenačkog klana Simo O. On je ekspresno utamničen a kamion pun robe ( turbo zeta ) koji je vozio zaplijenjen je.

Kad su pohvatali sve što se pohvatati dalo, negdje oko 15 časova Momčilo je komandovao pokret i ekipa je krenula u pravcu Toljenka sa dva "pincgauera" da zada odlučujući udarac organizovanom kriminalu.

Kako je nakon izvjesnog vremena pogubljena svaka veza sa Momčilovom ekipom, zabrinuti komandant Nišićkog bataljona sa nekoliko pratilaca krenuo je da vidi šta se dešava na terenu. Dolazak na lokalitet na koji se ranije uputio Momčilo pružio je frapantnu sliku: Momčilo vezan a pred njim "položeno" sijeno. Nedaleko odatle opšte veselje, pečenje, piće i svake đakonije. Zajedno sa T-klanom i ekipa koja je bila sa Momčilom, sada za stolom.

Vidijevši Nišićane, pripadnici T-klana poskakaše na noge i pohvataše oružje. Uplašeni bezbjednjak Kruško nagazi po gasu automobila kojim je upravljao. Bježeći je probio karter i zapisao bijeloj "ladi samari" ali su žive glave izvučene.

Narednog dana došao je glavni bezbjednjak iz brigade "Senta" sa ciljem da oslobodi Momčila. T-klan je tražio pregovore putem sredstava veze. Senta je prihvatio i počeli su pregovori koje je mogao u direktnom prenosu čuti svako ko je potrefio frekvenciju na RUP-12.

Klan je imao samo jedan uslov za oslobađanje Momčila: da bezbjednjak pusti Simu i kamion. Senta je nudio samo Simu a pregovarač u ime klana, pokojni Sava Šikuljak, insistirao je da Simo dođe u kamionu. Razlog je otkriven kasnije, iza vozačevog sjedišta bila je guta od 20. 000 DEM.

Nakon oko pola sata natezanja, konsultacija sa komandantom Krstićem i drugo, postignut je dogovor: Kad Simo krene putem ispod crkve krenuće i Momčilo i ekipa sa Hadžićke kose. Tako je i bilo, primopredaja zarobljenika i vozila izvršena je kod Kamene ćuprije ( ispod Crne Rijeke ).
Idi na stranu - |listaj dalje|